Hlavní obsah

Jak shodit kila po Vánocích? Méně diet, více pohybu

Právo, Petr Veselý

Rychle shodit, co přes svátky nabrali, se snaží spousta lidí. Drží drastické diety, trápí se hlady, a přesto hubnou pomalu nebo skoro vůbec. Netuší, co si tím mohou způsobit. A vědí jen málo o tom, proč je lepší vsadit daleko víc na pohyb.

Článek

Pokud se totiž člověk soustředí na diety a drží je opakovaně, vede to k tomu, že jeho tělo začne šetřit energií. Když pak hladovění střídá se záchvaty přejídání, protože to nevydrží, reaguje jeho organismus na takový nesmyslný režim ukládáním energie do tukových zásob. Řekněme, že po první dietě zhubne 10 kg a 11 kg nabere zpět. Po druhé dietě už jen 7 kg a nabere 10 kg. Po třetí často nezhubne nic, naopak může stále přibírat. Východisko z tohoto bludného kruhu je jednoduché.

Vykašlat se na všechny zaručené diety a začít pravidelně jíst potraviny s přiměřenou energií (hlavní příčinou nadbytečných kalorií bývá příliš mnoho tuků, jednoduchých sacharidů a alkoholu). Ale hlavně se daleko zaměřit víc na pohyb.

Tajemství bazálního výdeje energie

Nejde totiž jen o to, že zvyšuje výdej energie. Ale nabízí řadu dalších výhod:

  • zhruba po 20 minutách středně intenzivního pohybu se vyplavují hormony, které příznivě ovlivňují psychickou pohodu člověka a jeho sebevědomí,
  • ten má pak méně často a méně intenzivně chuť na sladké nebo tučné,
  • je v lepší kondici, líp se cítí a lépe zvládá i různé zátěže, ale hlavně neztrácí svalovou hmotu, kterou by ztrácel, kdyby se soustředil jen dietu. Naopak. Při dostatečně intenzivním cvičení mohou svaly nahrazovat mizející tuk.

S objemem svalů se zvyšuje i bazální metabolismus, respektive bazální výdej energie. Ten organismus potřebuje ke svému chodu.

Tvoří až 70 procent toho, co spálíme během dne. Proto je tak cenné si ho zvýšit. Ale to není jediná výhoda. Člověk začne díky tomu kalorie získané ze stravy využívat také rychleji a efektivněji.

Nezmrzačit se

Je důležité jíst pravidelně po malých dávkách. Organismus při takovém režimu nemusí snižovat bazální metabolismus, jak to dělá tehdy, když hladovíme nebo jíme v nárazech. Laicky řečeno, naše tělo si při něm může dovolit energií více plýtvat a my pak obvykle pomalu hubneme (více na www.zijzdrave.cz).

Při výběru cvičení, sportu nebo aktivního pohybu jsou klíčové dvě věci. Měli bychom si ho vybírat s ohledem na svou kondici a zdravotní stav. V tom nám poradí lékař nebo odborníci ve specializovaných centrech (např. www.medispo.net/ rubrika VŠTJ Medicína nebo www.obesitas.cz). A měl by nás bavit, abychom u něj vydrželi.

Řadu zajímavých aktivit, navíc sladěných s rozumným jídelníčkem, nabízí například Společnost STOB (www.istob.cz ), která funguje po celé republice. Řadu cvičení a pohybových aktivit vám zkusíme přiblížit i my v nejbližších číslech. Nejen kvůli shozeným kilům, ale kvůli tomu, že jsou nejlepší prevencí dlouhého seznamu chorob a zdravotních potíží.

Reklama

Související články

Nenakupujte jídlo unavení a hladoví

V době, kdy hubneme, bychom neměli chodit na nákupy potravin unavení. Tedy hlavně v podvečer, po práci. Tehdy nakupujeme víc impulzivně a méně promyšleně. Není...

Častá chyba: nejíme pravidelně

Lidé netloustnou jen proto, že se přejídají, ale i proto, že si jídlo neumějí rovnoměrně rozvrhnout do celého dne. Bývá to jedna z nejčastějších chyb...

Jak si po zhubnutí udržet svou váhu

Není až takový problém zhubnout, ale je velký problém si nižší váhu udržet. Vědí to odborníci a kupodivu i obchodníci. Ti lidem klidně slíbí, že s jejich...

Výběr článků

Načítám