Hlavní obsah

Módní jsou průhledná keramická rovnátka

Novinky, das

Rovnátka nosí stále častěji nejen děti, ale také dospělí, kteří se v dětství za tehdejší rovnátka styděli nebo o svém problému nevěděli. V současné době jsou nejpopulárnější průhledná keramická rovnátka, která spraví nedokonalé zuby, ale také usnadní ústní hygienu a dodají sebedůvěru.

Článek

Nejnovější rovnátka na našem trhu jsou vyrobena z průhledné keramiky a splývají se zuby. Navíc mají nové zámky, které nepotřebují tzv. ligatury, což jsou elastické kroužky pomocí kterých je u klasických rovnátek fixován drát v zámku. Zámkům s tímto mechanismem se říká samoligující.

Díky těmto novým rovnátkům již uživatelé nemusí volit mezi průsvitnými estetickými a samoligujícími rovnátky – nyní mají obojí v jednom systému. „Je to vůbec poprvé, kdy děti i dospělí nemusí na cestě za krásným úsměvem volit mezi nepříjemným vzhledem a výkonem aparátu,“ říká ortodontista Martin Horáček.

„Rovnátka s použitím samoligujících zámků jsou novou, velmi zajímavou možností, a to zvláště pro dospívající a dospělé, kteří většinou chtějí co nejméně viditelná rovnátka na co nejkratší dobu,“ dodává Horáček.

Nová rovnátka zkracují celkovou dobu léčby

Ačkoliv budou klasická rovnátka v některých případech stále vyhovující volbou, rovnátka bez ligatur (elastických kroužků) zajistí efektivnější srovnání zubů s větším pohodlím. Zároveň zkracují celkovou dobu léčby a zmenšují frekvenci a délku návštěv u lékaře.

Klasická rovnátka se obvykle nosí po dobu až 36 měsíců, přičemž každé čtyři až šest týdnů vyžadují časově náročnou údržbu a výměnu elastických kroužků a oblouků. Samoligující rovnátka naproti tomu obvykle vyžadují kontrolu a údržbu po dvou až třech měsících, podle aktuální fáze léčby. Kromě toho jsou např. rovnátka Clarity SL a SmartClip vybavena inteligentním mechanismem, který lékaři usnadňuje zavádění a vyjímání oblouku, a pacient tak nemusí trávit v ordinaci tolik času.

Klasická rovnátka často mění barvu a špiní se

Elastické kroužky, které jsou součástí klasických rovnátek, mohou navíc měnit barvu a špinit se, což na ústa poutá nežádoucí pozornost. Mnohem závažnější je však riziko zachycování jídla v místech elastického uchycení, kde se následně množí bakterie a zvyšuje se tím riziko vzniku zubního kazu. Navíc je v tomto případě zkomplikováno čištění rovnátek, zubů i dásní. Rovnátka bez elastických kroužků jsou těchto problémů zbavena a zvyšují tak svému uživateli pocit lepší hygieny.

Tipy při zavádění rovnátek:

  • Děti by měly jít na kontrolní vyšetření skusu a polohy zubů ve věku 7 až 8 let, i když rovnátka se aplikují až po plném růstu všech stálých zubů (ve věku 11 až 12 let).
  • Věnujte hledání kvalifikovaného specialisty nějaký čas, prozkoumejte možnosti a poptejte se známých.
  • Projděte si na internetu podrobnosti o různých typech rovnátek a proberte možnosti se svým lékařem.
  • Přemýšlejte, jaká rovnátka se hodí k vašemu životnímu stylu – mladší děti si možná vyberou klasická rovnátka s různobarevnými gumovými prvky, starší děti či dospělí obvykle volí méně nápadné varianty.
  • K dispozici jsou moderní rovnátka, která jsou esteticky příjemná a zároveň vysoce funkční.
  • Zeptejte se svého ortodontisty, jak dlouho bude celá léčba trvat a jak často je potřeba u jednotlivých typů aparátů chodit na kontroly.
  • Během nošení rovnátek se vyvarujte lepivých či tvrdých bonbónů, žvýkaček a jiné houževnaté stravy, abyste je nepoškodili.
  • Udržování zubů a rovnátek v čistotě je základní součást ústní hygieny a omezí riziko vzniku kazu či poškození dásní. Věnujte čištění více času. Usnadní vám jej speciální kartáčky, nitě a ústní vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Rovnátka potřebuje čím dál více lidí

Přibližně 85 procent lidí má nějakou vadu chrupu, kterou mohou vyřešit zubní rovnátka. Podle předsedy České ortodontické společnosti Jiřího Petra zhruba 15...

Výběr článků

Načítám