Hlavní obsah

Češi sledují příjem potravy, ale omezovat se nechtějí

Novinky, das

Podle posledního průzkumu agentury Synovate se téměř čtvrtina Čechů váží vždy, jakmile je to napadne a dalších 14 % lidí až v případě, když jim je oblečení malé. Jednou týdně si na váhu vleze dalších 12% obyvatel.

Článek

Celosvětová agentura pro výzkum trhu Synovate, zveřejnila výsledky výzkumu ukazující, jaké mají lidé z různých koutů světa názory a návyky týkající se vlastní váhy a co dělají, když jim začnou být kalhoty těsné a jaké jsou rozdíly v tom, co říkají a co opravdu dělají.

Pokud jde o jídlo, lidé si často protiřečí. “Na jednu stranu, více než polovina všech respondentů (54%) souhlasila, že jedí cokoliv, kdykoliv chtějí. Na druhou stranu, více než dvě třetiny uvedly, že pečlivě sledují, kolik jídla snědí a snaží se být zdraví. To je právě to jádro věci pokud jde o stravování. Lidé berou jídlo jako palivo ale také jako lahůdku“, řekl Steve Garton, ředitel mediálního výzkumu Synovate. V Čechách s výrokem „Jím cokoli chci, kdykoli chci“ souhlasilo více než 57 % respondentů. Pečlivě sleduje svůj příjem potravy a snaží se být zdraví skoro 44% Čechů. Po zdravém jídle se našinci v 66% cítí lépe.

Přes třicet procent Čechů se nedokáže vzdát jídla z fast foodů

Na otázku, zda lidem chutná jídlo z fast foodu tak moc, že se ho nejsou schopni vzdát, odpovědělo 34 % Čechů ano. Dalších 57% Čechů navíc souhlasí s výrokem, že život je příliš krátký na to, aby si odepřeli vše, co chtějí, i když to může být nezdravé. A téměř 35 % lidí se přiznává, že mají sklon jíst nezdravé jídlo, když mají depresi.

Co považují Češi za hlavní příčinu obezity?

Skoro 26% uvádí jako hlavní příčinu obezity nezdravé stravovací návyky jako je stravování se v nepravidelnou dobu. 19% viní výběr nezdravé stravy a 14% vidí za vším nedostatek cvičení. 11% Čechů svádí kila navíc na geny.

Co tedy lidé po celém světě dělají, když se nevejdou do kalhot

Opět více lidí se přiklání k otázce jídla než ke cvičení. Nejvíce po celém světě funguje snížení příjmu potravy (47%), zvýšení fyzické aktivity (43%) a změna složení jídelníčku (35%). 57% Američanů, 56% Francouzů a 54% Britů si odepře jídlo, aby ztratili nějaké to kilo, zatímco 14% Malajsijců sáhne raději po bylinkách a doplňcích, které slibují úbytek váhy. Šťastných 21% všech respondentů uvádí, že se jejich váha nemění – to platí o třetině obyvatel Hong Kongu, 29% Singapurců a 27% Brazilců.

Co děláme my? Stejně tak jako ve světě i Češi sníží především příjem potravy a to ve 27%, dalších 23 % zvýší fyzickou aktivitu a 15% změní složení jídelníčku. 22% Čechů také sáhne po nízkotučných výrobcích, 15% cvičí doma s cvičebním nářadím a skoro 12% si udělá členství v posilovně, kde cvičí sami nebo s trenérem.

Reklama

Související články

Přípravky na hubnutí obvykle zklamou

Odborníci odhadují, že Češi utratí za prostředky na hubnutí zhruba miliardu korun ročně. To číslo stále roste. Přesto jsme po Němcích nejtlustší v Evropě....

Jak zvládnout útoky jídel v hospodě

Už toho o hubnutí hodně víte a spoustu věcí umíte. Jakmile však ucítíte v hospodě vůni vepřové s knedlíkem nebo ji uvidíte na vedlejším stolu, jste ztraceni....

Výběr článků

Načítám