Hlavní obsah

Vědci zjistili, proč je virus ptačí chřipky méně nakažlivý pro lidi

– BOSTON

Virus H5N1 ptačí chřipky zabil 216 ze 348 nakažených osob. Vědci již přišli na to, proč nebylo obětí tolik obávaného viru více. H5N1 se totiž váže na receptory v dolních cestách dýchacích a nikoliv na sliznice v nose nebo v krku jako viry odpovědné za epidemie lidské chřipky.

Článek

Přenos virů z člověka na člověka závisí na jejich schopnosti usadit se v dané části těla, odkud jsou přenášeny na jiného jedince v záchvatech kašle nebo kýcháním.

Tým badatelů v čele s Ramem Sasisekharanem z Massachusettského technického institutu (MTI) prokázal, že se virus kmene H5, který mnohem snadněji infikuje drůbež než člověka, váže na řetězce cukrů nebo polysacharidů v kuželovité formě. Viry kmenů H1 nebo H3 se naproti tomu váží na řetězce ve formě slunečníku.

U člověka se polysacharidy v kónické formě nacházejí v dolních cestách dýchacích, kam virus mnohem hůře proniká a odkud se může obtížně přenášet. Řetězce cukrů v podobě slunečníku jsou naproti tomu v nose a v krku.

Virus může zmutovat a způsobit pandemii

Virus ptačí chřipky se objevil v roce 2003. Většinu případů onemocnění lidí ptačí chřipkou dosud zavinil přímý kontakt s nakaženou drůbeží. Odborníci se však obávají, že vysoce patogenní virus by mohl zmutovat do formy, která by byla snadno přenosná mezi lidmi, a mohla by tak případně vyvolat pandemii, jež by zabila milióny osob.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Objev výzkumného týmu z MTI by měl umožnit rychlejší identifikaci kmenů viru schopného zaútočit na lidské dýchací cesty. "Mohlo by nám to pomoci ohlídat virus ptačí chřipky a potenciálně zlepšit terapeutické zásahy jak při ptačí chřipce, tak i při sezónní chřipce," řekl šéf výzkumníků Sasisekharan.

Ptačí chřipka

  Ptačí chřipka může napadnout jak domácí ptactvo, např. kuřata, slepice, krůty, krocany, kachny, husy, ale i bažanty, perličky a vodní ptáky. Infikována mohou být i prasata a koně, těch se ale netýká vysoká patogenicita.  Nositeli viru mohou být tažní ptáci, aniž by se u nich projevily nějaké příznaky.  Je mnoho druhů ptačí chřipky. Rozlišujeme málo a vysoce patogenní kmeny. Virus H5 je vysoce patogenní subtyp, tedy velmi nebezpečný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám