Hlavní obsah

Rakovinu léčí nejlépe specializovaná centra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O úspěchu léčby rakoviny rozhoduje nejen včasnost zjištění nádoru, ale také to, kde se pacient léčí. Odborníci doporučují onkologická centra, kde je léčba komplexní a lékaři mají k dispozici i velmi drahé léky. Takových center je v Česku osmnáct.

Článek

Nejmodernější ozařovací techniku poskytující vysoce specializovanou léčbu s minimálními čekacími dobami nabízí Ústav radiační onkologie Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Na Bulovce jsou v provozu čtyři nové lineární urychlovače, které nejen umožňují velmi přesné nasměrování záření, ale také minimálně poškozují sousední tkáně. Účinnost léčby zářením, případně chemoterapií, může v indikovaných případech, zejména při nádorech prsu, hlavy a krku a při melanomu, zesílit hypertermie, což je ohřev tkání na teplotu 42 stupňů Celsia. Toto zařízení je podle primářky tohoto ústavu Vladimíry Stáhalové pouze Na Bulovce. Ústav používá tuto metodu jako jedno z mála pracovišť v ČR.

Technické vybavení ústavu je moderní, protože přístroje byly většinou zakoupeny v posledních dvou letech. Stáhalová uvedla, že každý český pacient má právo zvolit si kterékoli centrum. Čekací doba Na Bulovce netrvá ani týden. Jsou místa, kde je to i měsíc až dva. Ústav ročně přijme k léčbě 1700 nových pacientů.

S rozvojem léčebných metod roste ekonomická náročnost léčby

Díky nové ozařovací technice, novým lékům i zjišťování nádorů v časném stádiu se zvýšila šance pacientů na přežití. Ročně se například objeví pět až deset nových léků na karcinom prsu. Zlepšila se především léčba nádorů prsu, prostaty, tlustého střeva a konečníku. Stále se však nedaří zdokonalit léčbu rakoviny plic. V tomto případě je důležitá prevence, proto by lidé neměli kouřit.

S rozvojem léčebných metod roste ekonomická náročnost léčby. Například při rakovině prsu standardní chemoterapie stojí 4800 až 6000 korun. Biologická léčba, která je vhodná pro pětinu pacientek, stojí zhruba 745 000 až 836 000 korun. Hormonální standardní léčba přijde na 6000 korun, při nasazení dalších hormonálních preparátů stojí 240 000 korun. Náklady na radioterapii se pohybují mezi 45 000 až 70 000 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám