Hlavní obsah

Při chřipce je důležité přijímat dostatek vhodných tekutin

Chřipka klade na organismus zvýšené nároky. Při horečce a pocení stoupá spotřeba tekutin, ale ne všechny tekutiny jsou pro vyrovnávání ztrát ty pravé. Ve zvýšené míře dochází také ke spotřebě vitaminů, minerálů a dalších látek včetně bílkovin.

Článek

Při chřipce je velmi důležité dodržovat pitný režim. Tekutiny stačí doplňovat po malých dávkách, ale po celý den. Celkem byste měli vypít denně alespoň dva litry tekutin, podle potřeby více. Hlavní tekutinou by měla být nesycená stolní voda (bublinky mohou dráždit žaludek).

Minerální vody pomáhají doplňovat vypocené soli, ale nepijte pouze minerálky – všeho moc škodí. Odborníci doporučují slabé čaje, ať už klasický černý či zelený, nebo čaje bylinné a ovocné. Stejně jako u minerálek i pro čaje platí „všeho s mírou“, neboť například silný černý čaj zvyšuje vylučování tekutin z organismu a bylinné čaje mohou ve vyšších dávkách (například 1,5 litru) mít nežádoucí účinky podobně jako léky.

Podle serveru www.chripka.cz je mléko sice tekutinou, ale vzhledem ke svému složení se řadí spíše mezi tekutou stravu. Šálek mléka, ať už samotného studeného, nebo ohřátého s medem, může posloužit jako lehká svačinka a může v některých případech ulevit při nepříjemných pocitech v krku. Trpíte-li však nesnášenlivostí mléka, je samozřejmě jeho konzumace nevhodná. Podle některých pramenů navíc mléko zahleňuje, takže opět platí „všeho s mírou“.

Speciálním nápojem proti chřipce a nachlazení je zázvorový „čaj“

Zázvor obsahuje látky s antibakteriálními a protizánětlivými účinky. K přípravě nápoje se používá strouhaný kořen. Přibližně jednu polévkovou lžíci zalijeme litrem horké vody, necháme louhovat asi 5 minut a dochutíme medem a citronem. Pozor – pokud užíváte antacida (přípravky proti překyselení žaludku), léky na snížení srážlivosti krve, jste-li diabetik nebo jestliže užíváte léky na srdce, raději se o užívání zázvoru poraďte s lékařem.

Pozor na grapefruitové šťávy

Ovocné džusy a šťávy z čerstvého ovoce pomohou doplnit kromě tekutin i některé vitaminy, zejména vitamin C, a cukry – rychlý zdroj energie. Jedinému ovocnému nápoji je vhodné se raději vyhnout, zejména pokud užíváte více léků: grapefruitové šťávě. Látky obsažené v tomto ovoci působí na enzym CYP3A4-P450, který je důležitý pro vstřebávání léků v tenkém střevě. Díky grapefruitové šťávě dochází ke zvýšenému vstřebávání některých léků včetně léků používaných při infekcích. Hrozí tak riziko, že se nepřiměřeně zvýší koncentrace léku v krvi a s tím přibudou jeho nežádoucí účinky. 

Reklama

Související články

Mytí rukou ochraňuje naše tělo před viry

Mytí rukou vodou a mýdlem je jednoduchý a účinný prostředek, který pomáhá bránit šíření respiračních virů, od běžných virů nachlazení až pod smrtelně...

Výběr článků

Načítám