Hlavní obsah

Proti traumatům pomáhají léky, ale i mobilní telefon

PRAHA

Obranou proti traumatům z prožitých katastrof mohou být podle odborníků léky i mobilní telefon. Dokládají to prý rozdílné reakce lidí postižených povodněmi v roce 1997 na Moravě a poté v roce 2002 v Čechách. V Lékařských listech to napsal psychiatr Oldřich Vinař.

Článek

Třetina lidí po prvních záplavách za závažný traumatizující faktor považovala fakt, že řadu dní až týdnů nevěděla, co se děje s jejich blízkými. O čtyři roky později tento faktor uváděla jen čtyři procenta postižených. Lékař to vysvětlil tím, že se v mezidobí významně rozšířily mobilní telefony.

V roce 2002 prý byla navíc medicína lépe připravena na akutní řešení traumat než v případě prvních velkých záplav. Na Moravě podchytili psychiatři 760 nemocných, což byla podle Vinaře pouze necelá čtvrtina těch, co odbornou pomoc potřebovali. V roce 2002 už psychiatři nabídli všem praktickým lékařům antidepresiva, která tenkrát využilo asi 2200 lidí. Podle autora se samozřejmě nedá jednoznačně tvrdit, že léky měly výrazně pozitivní účinek, nejde to totiž nijak vědecky ověřit.

Částečné potvrzení ale přinesla dlouhodobá pozorování pacientů trpících posttraumatickou stresovou poruchou z roku 1997. Ti, kteří do půl roku po povodních užívali alespoň tři měsíce antidepresivum, netrpěli v dalších čtyřech letech depresemi ani alkoholismem. Přibližně 20 procent srovnatelné skupiny obyvatel, která zažila povodeň, ale léky neužívala, začalo později trpět depresemi nebo zvýšeným pitím alkoholu.

Léky se užívají jen jako stabilizátory

Léky se při úpravě posttraumatické stresové poruchy užívají jen jako stabilizátor, důležitá je hlavně psychoterapie, individuální i skupinová. Podle psychiatrů nepomůže, když traumatizovanému člověku někdo radí, aby na trauma nemyslel. Akutní stres má totiž vliv na paměť - člověk si na trauma vzpomíná příliš dobře i tehdy, když nechce.

Posttraumatická stresová porucha je jedna z "nejmladších" nemocí. Popsána byla teprve před třiceti lety . Důvodem byly problémy popisované u mnoha amerických veteránů z vietnamské války.

Reklama

Související témata:

Související články

Stres v práci zažene řev

Řvát v práci ze stresu bylo donedávna tabu. Jenže psychologové radí, pokud stres člověka dožene tak daleko, že by rád křičel z plných plic, měl by to udělat....

Havárie často zraní i duši

Při dopravních nehodách nedochází jen k vážným poraněním těla, ale také duše. S psychickými traumaty však postižení k lékařům obvykle nespěchají. Většina...

Výběr článků

Načítám