Hlavní obsah

Biologická léčba umožní běžný život pacientům se záněty střev

PRAHA

V Česku záněty střev trpí zhruba 50 000 lidí. U většiny se nemoc projeví mezi 20. a 30. rokem, začíná ale výrazně přibývat pacientů v dětském věku. Klasická léčba jen mírní příznaky. Na nové léčebné postupy se zaměří nově otevřené Centrum pro biologickou léčbu nespecifických střevních zánětů Iscare.

Článek

"Biologická léčba je založena na podávání látek, které jsou připraveny metodami genetického inženýrství. Jde o protilátky, které blokují částice uvolňující se z buněk zánětu ve střevě," vysvětluje primář centra Milan Lukáš. Centrum spolupracuje na léčbě s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a podílí se na projektech univerzit v Barceloně, Regensburgu a Nottinghamu.

Lukáš uvedl, že biologická léčba se podává v infuzích nebo injekčně a zlepšuje stav nemocného za pár dnů. Pro jednoho pacienta stojí na rok až 450 000 korun. Výrazně ale zlepšuje kvalitu života, nemocní se vyhnou například časté komplikaci, kterou je vývod tlustého střeva.

"Infuze se podávají na nově zřízené infuzní jednotce, vybavené polohovacími křesly, infuzními pumpami a přístroji ke sledování životních funkcí nemocného," popsal primář. Spolupráce s lékařskou fakultou podle něj umožňuje, že pacienti podstupují střevní operace na první chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice.

Biologická léčba není vhodná pro každého

Centrum přijímá nemocné z celé republiky, léčení hradí zdravotní pojišťovny. Podle Lukáše je důležitý správný výběr pacientů, biologická léčba není vhodná pro každého. Centrum se zaměřuje na léčbu ulcerózní kolitidy a Crohnovy nemoci, což jsou chronická zánětlivá střevní onemocnění. Patří do skupiny civilizačních nemocí. To, že pacientů ve vyspělých zemích přibývá, souvisí se změnami v přípravě pokrmů a stravování.

Ulcerózní kolitida se projevuje bolestivým nucením na stolici, někdy i krvavými průjmy. Crohnova nemoc se nejčastěji projeví bolestmi břicha, hubnutím, průjmy a teplotou. Obě nemoci mají i mimostřevní projevy, jako je postižení kůže, kloubů a očí.

Biologická léčba pomohla například Pavlu Plzákovi. S ulcerózní kolitidou se léčí deset let. Nejprve bral kortikoidy. Nemoc na čas ustoupila, ale vždy na jaře a na podzim se příznaky zhoršovaly. "Před dvěma lety jsem dostal biologickou léčbu a od té doby mi vlastně vůbec nic není, nemám žádné potíže. Jen chodím každé dva měsíce na infuze," řekl pacient.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláknina není stále ještě doceněná

Co dovede vláknina, to ukázal například zajímavý pokus kanadských vědců. Dva týdny nechali jíst skupinu dobrovolníků stravu, kterou zřejmě jedli pravěcí...

Syndrom zvýšené propustnosti střeva

Potravinové alergie či potravinová intolerance patří mezi hlavní důvody vzniku Syndromu zvýšené propustnosti střeva nebo-li Leaky gut syndromu. Špatné trávení...

Výběr článků

Načítám