Hlavní obsah

V bitvě se zákeřnou demencí

Právo, Petr Veselý

Demenci vnímá většina lidí jako nepříjemnou, ale častou chorobu. Statistiky však ukazují, že nás ohrožuje častěji než cukrovka nebo rakovina prsu. V Evropské unii lékaři diagnostikují ročně 600 tisíc nových případů demence, 575 tisíc cévních mozkových příhod, tedy mrtviček, 500 tisíc nových diabetiků a 350 tisíc případů rakoviny prsu.

Článek

Zapomínání a zvětšující se problémy s pamětí bere většina lidí jako průvodní jevy stárnutí. Málokdo ví, že to mohou být varovné příznaky blížící se demence, respektive její nejčastější formy: Alzheimerovy choroby.

Ohrožuje víc ženy

Ta je dána postupnou degenerací mozkové kůry, kterou provázejí prohlubující se problémy s některými intelektuálními funkcemi. Například s myšlením, pamětí, uvažováním, řečí a později i špatným zvládáním tělesných potřeb nebo třeba chůze.

Jedním z hlavních důvodů, proč se tato choroba objevuje stále častěji, je stoupající věk, kterého se dožíváme, a tedy stárnutí celé populace. Čím starší je člověk, tím větší riziko demence mu hrozí. Ženy trápí častěji než muže, zhruba o 25 %. Jistě v tom hraje roli i fakt, že se v průměru dožívají vyššího věku než muži.

Ztracen ve vlastním bytě

O Alzheimerově chorobě existuje řada vtipů: "Pane doktore, jak se jmenuje ten Němec, co mi doma pořád schovává věci?" "Alzheimer, paní, Alzheimer."

Život s člověkem postiženým touto nemocí však nebývá ničím žertovným. Není výjimkou, že v rozvinutém stadiu choroby bloudí po bytě jako po ulicích cizího velkoměsta. Chová se zmateně, neví, kde je, a nepoznává své nejbližší. Odpadkový koš považuje za záchodovou mísu, do které dokáže vykonat tělesnou potřebu, atd.

Varovné signály

Proto je nesmírně důležité rozpoznat včas první signály potíží, kdy ještě mluvíme o mírné kognitivní poruše (MKP). Tehdy je obvykle možné problémy významně přibrzdit a někdy poruchu i zvrátit.

Nejen tréninkem mozku a zdravou životosprávou, ale také užíváním některých léků. Novinkou mezi nimi je lék se standardizovaným přírodním extraktem Gingko biloby EGb 761 (Tanakan).

Obsahuje přesné množství účinné látky, což se nedá říct o většině potravinových doplňku s Gingko bilobou prodávaných v lékárnách. Ale co je zásadní, jeho účinky dokazují klinické studie. Prokazují jeho příznivé účinky při různých typech demence včetně Alzheimerovy choroby. Pomáhá také při poruchách paměti a pozornosti nebo při emoční labilitě. A má řadu dalších příznivých účinků (působí proti stažení cév, snižuje riziko trombózy, zlepšuje žilní návrat atd.). Diagnostikovat včas MKP vám pomohou ve specializovaných centrech po celé ČR (hledejte je na www.alzheimer.cz, v liště nahoře je heslo: kontaktní místa). Kdo nemá internet, může zavolat na telefon České alzheimerovské společnosti: 283 880 346.

Co pomáhá, co škodí

Větší pravděpodobnost Alzheimerovy choroby a vůbec demence nehrozí jen lidem, kteří k ní mají dědičnou dispozici (zemřeli na ni rodiče), ale také lidem po úrazech hlavy a zápalu mozkových blan. Riziko zvyšuje i kouření, kornatění cév, hypertenze, cukrovka nebo obezita.

Naopak ho snižuje zdravá životospráva, sportování, a hlavně trénink mozku. Tedy to, že máme chuť se učit a poznávat nové věci, ale i pružně reagovat na nové situace. Proto šachy nebo karty bývají lepší než vyplňování křížovek, to má však také svůj smysl. Výborné programy nabízí Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging (více na www.trenovanipameti.cz).

Skvělé taj či

Cvičení typu taj či učí koordinaci pohybů a správnému dýchání. Nejen pacienty s MKP, ale také zdravé lidi. S jeho pomocí však mohou získat fyzickou kondici i senioři. A kdo ho cvičí pravidelně, lépe čelí stresu. To je důležité. Jedince, kteří hůř zvládají stres, ohrožuje demence, stejně jako jiné choroby, mnohem výrazněji.

Velice příznivých efektů však můžete dosáhnout i díky zdánlivě banálním procházkám, na které budete chodit svižnou chůzí každý den a za každého počasí.

Víno jako prevence

Riziko vypuknutí Alzheimero -vy choroby snižuje podle výzkumu vědců z univerzity v Bordeaux pití červeného vína. Sledovali tři roky 4000 lidí starších 65 let a došli k závěru, že umírněná konzumace červeného vína denně snižuje riziko vzniku choroby až o 75 procent. Efekt připisovali hlavně antioxidantům, které brzdí stárnutí.

Vedoucí týmu vědců, neurochirurg Jean Marc Orgogozo, však považoval za zjednodušující a před časné doporučovat všem lidem pití červeného jako prevenci Alzeheimera. Poukazoval na nutnost dalších výzkumů, které prozkoumají i vliv jiných faktorů životního stylu na tento jistě zajímavý jev.

U Alzheimera, podobně jako u řady dalších zdravotních potíží, je podle gerontologů důležitá také dobrá schopnost zvládat stres. Vyrovnané, optimistické a aktivní lidi ohrožuje choroba méně než lidi s opačnými vlastnostmi.

Trénink paměti

V kurzu České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging se lidé učí mnemotechniky, díky kterým si zapamatují třeba řadu 100 a více čísel z nekonečného Ludolfova čísla: 3,14... Senioři pak žasnou nad svými schopnostmi. Jde o tzv. terapii příjemného šoku. Ing. Daně Steinové, předsedkyni zmíněné společnosti, vyprávěla třeba paní (85), jak ohromila sebe i rodinu tím, když suverénně odříkala řadu 100 čísel. Patnáctiletý vnuk, se kterým cloumá puberta, na její výkon reagoval svérázně: "Babi, nikdy jsem si nemyslel, že bys byla blbec, ale teď jsi mě přesvědčila, že jsi geniální." Začal s ní konzultovat své problémy. "To je věc, kterou nekoupím v žádné lékárně ani za žádné peníze," řekla dojatě ing. Steinové, která to komentuje: "Cílem kurzů je zvýšit seniorům rychle sebevědomí a dokázat, že se v minulosti zbytečně podceňovali."

Devadesátiletí lidé dosahují s pomocí paměťových technik výsledky stejně rychle a spolehlivě jako ti mladí. Jako by ty techniky smazávaly věkové rozdíly. Sebevědomí senioři pak zvládají lépe i problémy denního života.

Test zjistí riziko

Tento test nedokáže diagnostikovat nemoc, ale spíš zhodnotí možné riziko demence. Odpověď ano, často (0 bodů), někdy (1 bod), ne, nikdy (2 body).

1. Zapomíná váš blízký více než dříve (především na věci, které se staly nedávno)?

2. Jak často se váš blízký opakuje anebo se ptá znovu a znovu na to samé?

3. Zapomíná váš blízký brát léky anebo nakoupit najednou více věcí?

4. Zapomíná váš blízký na schůzku, svátek nebo rodinnou oslavu?

5. Je váš blízký smutnější nebo bezradnější než dříve?

6. Má váš blízký problémy s počítáním případně s vedením účtu?

7. Ztrácí váš blízký zájem o dřívější záliby a koníčky?

8. Potřebuje váš blízký pomoc nebo alespoň radu při jídle, oblékání či hygieně?

9. Je váš blízký vznětlivější, podezíravý, neklidný, mluví nesmyslně anebo vidí a slyší věci, které neexistují?

10. Zhoršila se schopnost vašeho blízkého řídit automobil?

11. Jak často hledá váš blízký slova, mluví méně plynule anebo zapomíná jména?

Pouze maximální možný počet bodů (22) odpovídá normě. Pokud je výsledek testu 20, ale hlavně méně než 20 bodů, navštivte www.alzheimer.cz nebo volejte Help linku 283 880 346.

Reklama

Související články

Zázračné omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny díky svým příznivým vlastnostem mají tvořit nezbytnou a pravidelnou součást naší stravy. Jejich význam pro organismus...

Výběr článků

Načítám