Hlavní obsah

S exotickým ovocem opatrně, může vyvolávat alergie

Na trhu je v současné době možné sehnat velké množství exotického ovoce. Odborníci ale radí dát přednost ovoci z pásma, v němž člověk žije. Tělo je na ně zvyklé, zatímco exotické plody mohou u citlivých lidí vyvolat i alergické kožní reakce. Problém může vyvstat i při výběru a konzumaci. Lidé často nevědí, jak vypadá dané ovoce zralé a někdy si ani nejsou jisti, jak se správně konzumuje.

Článek

"Obecně se doporučuje jíst ovoce z pásma, ve kterém člověk žije, tedy z našeho regionu," říká Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Exotické ovoce může podle něj obohatit jídelníček v zimě a na jaře, kdy je domácího ovoce málo.  

Zvláště opatrné by měly být malé děti. Nejprve by měly ochutnat malý kousek ovoce a až poté, když se nevyskytnou žádné alergické reakce, pokračovat v konzumaci ovoce.  

Pomeranče, grepy či kiwi jsou už téměř běžnou součástí jídelníčku. I když někdo může mít po nich občas kopřivku, je to menší zlo než nejíst ovoce vůbec.  

Ovoce nakupujte tam, kde vám dokáží poradit

Hypermarkety nabízejí ovoce, které často zákazník vidí poprvé v životě. Proto by se lidé měli informovat, jak vypadá toto ovoce zralé. Ve velkých obchodech nemusí být nikdo z obsluhy, kdo by to věděl, naproti tomu specializované obchody tyto informace zpravidla podají.

"Je problém, když ovoce neznáme, nevíme ani, jak má vypadat, když je zralé, a nejsme schopni rozeznat stádium zralosti. Druhá věc je, že nevíme, co všechno se z ovoce může jíst, jestli ho máme loupat nebo jíst se slupkou, tepelně upravit nebo jíst syrové, to může přinést zažívací problémy," shrnul Suchánek.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nenaletět při nákupu citrusů

Zdraví a citrusy jsou pojmy úzce spjaté. Kromě vitamínu C přinášejí do organismu také pektin, rozpustnou vlákninu, jež snižuje hladinu cholesterolu v krvi....

Výběr článků

Načítám