Tým doktora Nathana Bryana z University of Texas a doktora Davida Lefera z newyorské Albert Einstein School of Medicine testoval účinky nitrátů a nitritů na laboratorních myších. Výtažky těchto sloučenin z listové a košťálové zeleniny podával části zvířat, ta druhá přijímala obyčejnou čistou vodu.

Po týdnu pak u všech zvířat vyvolali vědci infarkt srdce. A následně zkoumali tkáň myokardu a míru jeho poškození. U myší dostávajících dusičnany a dusitany byla poškození výrazně menšího rozsahu a měla tedy potenciálně méně smrtelné důsledky.

Zdrojem nitrátů a nitritů je především květák, špenát, brokolice, kapusta, maso a masové výrobky.

"Teď musíme prokázat u lidí to, co se nám podařilo v laboratoři u myší," prozradil své vědecké plány doktor Bryan. Závěry jeho studie byly zveřejněny ve věstníku americké Národní akademie věd.