Hlavní obsah

Raději jdou po schodech, než aby cvičili

LONDÝN

Pokud návštěvníky nákupních domů ukazatel upozorní na skutečnost, že chůze po schodech je zdraví prospěšnější než se nechat svézt po eskalátoru, část lidí se nechá zlákat a šlape do patra po svých. Vyplývá to ze studie zveřejněné časopisem American Journal of Health Promotion.

Článek

Tradiční schodiště podle listu zpravidla využívají jen čtyři procenta lidí. Jejich poměr se ale zvýšil na deset procent poté, co se v jednom nákupním středisku v západoanglickém Coventry objevily nápisy: "Upozornění pro všechny nakupující: využití schodiště chrání vaše srdce". 

"Určitá skupina obyvatel jasně reaguje na tyto vzkazy," řekl psycholog Frank Eves, jeden z autorů experimentu. Množství lidí sestupujících po klasickém schodišti se zvýšil dokonce o 25 procent, přestože v opačném směru na poutače neviděli. To by mohlo znamenat, že si je lidé při výstupu zapamatovali. 

Sedm minut chůze po schodech dělá "zázraky"

V Glasgowě Evesova skupina zaznamenala, že na výzvy reagují spíš lidé s nadváhou než osoby s normální tělesnou konstitucí. Připomíná jim to, že by s nadměrnými kily měli něco dělat, přičemž chození do schodů je přijatelnější úkon, když se jim nechce na aerobik nebo plavání. I tak se jim daří více spalovat tuky. 

Před pěti lety provedli američtí experti na prevenci nemocí podobný výzkum v Atlantě. Pevná schodiště kromě navádějících ukazatelů zatraktivnili běhouny, uměleckými výtvory a hudebním doprovodem. Jejich využití se pak zvýšilo o 20 procent. 

Eves a jeho kolega Oliver Webb tvrdí, že může jít o mocnou zbraň v boji proti obezitě, a odhadují, že sedmiminutová chůze denně do schodů může snížit riziko srdečního onemocnění o 60 procent. 

Reklama

Související témata:

Související články

Svižná chůze léčí tělo i duši

Lidstvo umírá na přejídání a na lenost. Denně bychom měli udělat deset až dvanáct tisíc kroků. Většina z nás se zmůže na zhruba 1500 kroků. Pouze deset procent...

Dobrým fitness centrem může být i park

Nemáte-li rádi uzavřené místnosti, možná byste namísto běžného fitness centra měli využít park. Chůze může být stejně dobrým cvičebním programem jako trénink...

Výběr článků

Načítám