"Tato studie dokazuje, že snížením sacharidů můžeme zpomalit růst nádoru přinejmenším u myší," uvedl ve zprávě ke svému výzkumu urolog Stephen Freedland z Duke University v Severní Karolíně.

"Pokud to bude nakonec potvrzeno u lidí v klinických testech, bude to mít obrovský význam pro léčbu rakoviny prostaty, protože je to něco, co může každý z nás mít pod kontrolou - skladbu jídelníčku," dodal Freedland.

Tým podával myším s nádorem prostaty tři druhy jídelníčku:
Nízkotučný: 12% tuku, 16% bílkovin, 72% sacharidů
Západní: 40% tuku, 16% bílkovin, 44% sacharidů
Bezsacharidový: 84% tuku, 16% bílkovin, 0% sacharidů

U myší živených bezsacharidovou stravou rostl nádor rakoviny prostaty nejpomaleji. Tento jídelníček byl velmi bohatý na tuky, které přitom ve vyšší míře naopak zvyšují riziko rakoviny prostaty a srdečních onemocnění. Podle Freedlanda záleží na typu tuků. On sám v pokusech používal kukuřičný olej raději než tuk z masa a mléčných bílkovin, který by mohl problémy působit.