Téměř 92 % diabetiků trpí cukrovkou  2. typu, o níž se začíná mluvit jako o epidemii 21. století. Důvody zvyšujícího se počtu nemocných jsou zřejmé při pohledu na hlavní rizikové faktory. Mezi ně patří zejména sedavý způsob života, nedostatek fyzické aktivity, zvýšený příjem energie potravou a obezita.

Jedním z nejdůležitějších vyšetření je pro pacienta i lékaře tzv. "dlouhý cukr" (glykovaný hemoglobin, HbA1c). Jde o důležité laboratorní vyšetřením, které lékaři umožňuje posoudit dlouhodobou kompenzaci cukrovky a riziko rozvoje komplikací této choroby. A proč "dlouhý cukr"? Protože vyšetření přináší informaci o hladině cukru v krvi za delší období. Nelze jej proto zkreslit ani krátkodobou dietou.

U zdravého člověka se hodnota glykovaného hemoglobinu pohybuje v rozmezí od 2,8 % do 4 %, dobře léčený diabetik by měl mít hodnotu do 6 %. Z nedávného průzkumu agentury Cegedim však vyplynulo, že 55 % pacientů s cukrovkou 2. typu má glykovaný hemoglobin vyšší než 6 %, a jsou tedy nedostatečně kompenzováni. Čím je přitom průměrná hodnota cukru vyšší než u zdravého člověka, tím více je pacient ohrožen diabetickými komplikacemi.

Mezi ty patří zejména postižení nervů a oční sítnice, selhání ledvin a ucpávání cév. Snížení hladiny glykovaného hemoglobinu o 1 % snižuje pravděpodobnost komplikací až o 30 %. Více informací o cukrovce naleznete na www.dlouhy-cukr.cz.

ZDARMA si můžete nechat změřit tzv. dlouhý cukr
13.11.2007 Plzeň: od 12 do 17 hod, Náměstí republiky
14.11.2007 Praha: od 12 do 17 hod, náměstí Jiřího z Poděbrad