Hlavní obsah

Jak nejlépe čelit potížím s prostatou

Právo, Petr Veselý

Stárnoucí muži mají potíže s močením. Příčinou bývá zvětšování prostaty, žlázy pod močovým měchýřem. Řadě z nich pomáhají přírodní preparáty. Přesto je bezpodmínečně nutné, aby navštěvovali urologa. Může jim to zachránit život.

Článek

Preparáty jim přinesou úlevu nebo zlepšení stavu, bylo by však klamné podlehnout iluzi, že je vyléčily. Je třeba přesně zjistit, co se děje a proč. Zároveň se zvětšováním, tedy nezhoubným bytněním prostaty (odborná zkratka: BHP), může totiž u některých pacientů dojít ke zhoubnému bujení buněk. Rozhodně není vzácné.

"Rakovina prostaty je třetí nejčastější příčinou úmrtí na zhoubný nádor u mužů," říká prof. MUDr. Dalibor Pacík, CSc. přednosta urologie z FN v Brně-Bohunicích. "Ročně jí v ČR onemocní asi 7000 mužů a 2500 na ni zemře." Záludnost tohoto typu zhoubného nádoru spočívá v tom, že se v počátečním stádiu nijak neprojevuje. Zachytit ho dokáží jen pravidelné kontroly u urologa a jednoduché vyšetření, nejčastěji pohmatem nebo ultrazvukem a krevním testem.

Muži po padesátce by měli podle profesora Tomáše Hanuše, předsedy České urologické společnosti, chodit na preventivní prohlídky v předepsaných intervalech. Pokud rakovinu prostaty prodělal jejich otec nebo bratr, měli by s prohlídkami začít už ve čtyřiceti.

Příznaky BHP

Nezhoubné zbytnění prostaty na životě obvykle neohrožuje, ale může ho nepříjemně zkomplikovat. Zejména tehdy, musí-li muž jít  za noc několikrát na záchod a pořádně se nevyspí. Krajně nepříjemné jsou také nekontrolovatelné úniky moči v pokročilých stádiích potíží nebo neschopnost vyprázdnit močový měchýř.

Podle profesora Pacíka se BHP obvykle začne projevovat:
* problémy se začátkem močení a zdlouhavým odkapáváním na konci potřeby
* slábnoucí silou proudu moči nebo jejím přerušovaným proudem
* častější potřebou močit, případně naléhavějším či dramatickým nutkáním na malou
* močením vícekrát za noc
* pocitem nedostatečně vyprázdněného močového měchýře.

Pokud chcete zjistit, jestli se u vás začalo objevovat BHP, navštivte internetové stránky www. mojeprostata.cz. Najdete na nich jednoduchý test Americké urologické společnosti v češtině, který vyplníte. Program ho vyhodnotí, sdělí vám výsledek a v případě potřeby nabídne kontakty na nejbližší urology.

Co se to děje?

Proč k problémům s močením a prostatou vůbec dochází? Prostata je žláza, kterou muži mají pod močovým měchýřem. V dětství bývá velká jako hrášek, u dospělého muže asi jako kaštan. Prochází jí močová trubice. Produkuje bělavou tekutinu, která tvoří část ejakulátu. Obsahuje látky vyživující spermie a prostaglandiny. Ty pomáhají uvolnit při pohlavním styku krček dělohy a usnadňují tak oplození.

"Mezi čtyřicátým a padesátým rokem se prostata obvykle začne zvětšovat v důsledku změn, které provázejí stárnutí," říká Ivan Kolombo, urolog z pražské Nemocnice na Homolce. "U někoho se zvětší méně, u jiného více, třeba až na velikost pomeranče. Často začne stlačovat močovou trubici, a to vyvolá problémy s močením."

Prostatu urologové vyšetřují pohmatem přes konečník nebo ultrazvukem. Existuje také přístroj, který změří dynamiku močení, a řada dalších vyšetření.

Pomoc z přírody

Klasickými léky na problémy s prostatou jsou alfa-blokátory a finasterid. U lehčích a středně závažných případů mohou pomoci preparáty s přírodními extrakty.

Ty kvalitní mají standardizované množství účinných látek. Obsahují sitosterol, komplexy látek z vrbovky malokvěté, palmičky trpasličí, slivoně africké nebo oleje z dýňových semen. Někteří urologové se k nim staví rezervovaně. Jejich účinky se zatím nepodařilo prokázat tak jednoznačně, jako je tomu u léků. Pokud však tyto preparáty pacientovi pomáhají, většinou proti jejich užívání nejsou námitky.

Zajímavou studii s nimi udělal prezident Evropské urologické společnosti profesor Frans De Bruyn. "U pacientů, kteří měli lehčí poruchy, se zlepšení přibližovalo efektům, kterých dosahují léky," říká doktor Kolombo. "To by však u nich nemělo vzbuzovat klamný pocit, že vše je pořádku. Stále by měli chodit k lékaři, který dokáže objektivněji posoudit vývoj jejich poruchy. Také vidí, jestli se možnosti přírodního preparátu nevyčerpaly a jsou nutné léky, případně operace."

Laser spolu s robotem
Ve čtyřiceti má zbytnělou prostatu asi desetina mužů, v sedmdesáti to bývá 70-90 % z nich. Víc než dvěma třetinám postižených pomohou léky, necelá třetina potřebuje operaci. Z té mají muži strach. Bojí se, že jim naruší erekci. Tohle riziko je ovšem velmi malé. Vyšší bývá u operací, které odstraňují z prostaty zhoubný nádor, ale ani tady rozhodně není pravidlem. BHP lze operovat řadou metod. Jednou z posledních novinek je operace pomocí speciálního laseru, který postiženou tkáň odpaří. Pacient nekrvácí a méně ho trápí pooperační komplikace. Výsledky, které s ní lékaři dosahují, jsou minimálně stejně dobré, jako u klasického postupu. Unikátní operací je také využití robotického systému. Používá se pouze při operaci zhoubných nádorů v prostatě. Zvyšuje přesnost, kontrolu a techniku operace na úroveň, které člověk není schopný dosáhnout. Například otáčení nástroje v rozsahu 360 stupňů. Zároveň chirurgovi umožňuje provádět takové typy šetrných operací, které se s dosud existujícími technologiemi nedají vůbec udělat. Robota využívají v pražské Nemocnici Na Homolce a v Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám