Hlavní obsah

Zkuste přestat s kouřením právě teď

Mezinárodní nekuřácký den, který tradičně připadá na třetí čtvrtek v listopadu a tentokrát na 15. listopad, by mohl být pro mnoho kuřáků, kteří chtějí přestat kouřit, jejich Dnem D - dnem, kdy začnou odvykat. Pomoci jim v tom může projekt od Společnosti pro prevenci nemocí.

Článek

Právě tento čtvrtek budete moci v šesti krajských městech po celý den potkat týmy se zlomenou cigaretou ve štítu, u nichž nalezne podporu každý kuřák tabáku, který by chtěl přestat kouřit nebo přemýšlí nad odvykáním. Ti, kteří v tento den aktivně prokáží svoje rozhodnutí přestat kouřit típnutím a vyhozením cigarety do speciálního sáčku, získají motivační odměnu.

Pro ty z vás, kteří o odvykání kouření usilujete a hledáte odbornou pomoc či jen rady jak přestat, jsou určeny stránky Společnosti pro prevenci nemocí www.odvykanikoureni.cz.

"Většina kuřáků tabáku a cigaret kouří proto, že je závislá na nikotinu v nich obsaženém. Zákazy kouření jsou sice přínosné pro širokou veřejnost, ale  neřeší situaci jednotlivých kuřáků, kteří potřebují především poskytnout odbornou  pomoc a znát možnosti, jak lze přestat kouřit," říká lékař Jozef Čupka ze Společnosti pro prevenci nemocí.

Nejúčinnější zbraň je na předpis

Výzkumy a studie totiž dokazují, že 98 % těch, kteří chtěli přestat kouřit jen za pomoci své pevné vůle, neuspělo. Nikotin je regulérní drogou, která při odnětí způsobuje fyzické i psychosociální abstinenční příznaky. Právě ty jsou nejčastější příčinou návratu ke kouření. V současnosti existuje několik možností léčby, z nichž ta nejúčinnější je pouze na lékařský předpis. Tyto vysoce specifické léky abstinenční příznaky potlačují a při dodržení minimálně tří měsíční léčby dávají kuřákovi několikanásobně vyšší šanci na celoživotní abstinenci od cigaret.

Seznam lokalit, kde budete moci ve čtvrtek 15. 11. potkat speciální hlídku:
PrahaVítězné náměstí , Anděl
BrnoNáměstí Svobody, Česká ulice, Moravské náměstí
OstravaMasarykovo náměstí
OlomoucTřída Svobody, Horní náměstí
Hradec KrálovéPěší zóna Masarykovo náměstí
České BudějoviceLanova třída

Anketa

Co by vás donutilo, abyste skoncovali s kouřením cigaret?
Absolutně nic.
5 %
Zdravotní stav.
17,7 %
Partner/ka.
8,2 %
Zdraví dětí.
3,4 %
Pracovní prostředí.
0,7 %
Nekuřácké restaurace.
1,7 %
Těhotenství.
26,7 %
Vlastní přesvědčení.
32 %
Svobodomyslnost.
1,1 %
Rodiče.
1 %
Něco zcela jiného.
2,5 %
Celkem hlasovalo 5331 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám