Hlavní obsah

Proti rakovině čípku jsou očkovány již desetitisíce Češek

PRAHA

Proti rakovině děložního čípku se daly očkovat již desetitisíce Češek a zájem podle lékařů stále roste. K dispozici jsou dvě vakcíny, které jsou si složením velmi podobné. Jednou se očkuje už rok, druhou od letošního podzimu. Nyní se potvrdilo, že obě chrání nejen mladé dívky bez sexuálních zkušeností, ale i zralé ženy. Starší z vakcín byla původně jen pro dívky a mladé ženy do 25 let, novější byla od počátku i pro ženy starší.

Článek

Do letošního podzimu, než přišla na trh vakcína určená i jim, neměly ženy po třicítce žádnou možnost ochrany. Musely spoléhat na preventivní prohlídky, které by počátky onemocnění včas odhalily. Nyní se ukazuje, že mají podobně jako mladé dívky na výběr ze dvou vakcín. V Austrálii už byla vakcína schválena pro užívání do 45 let. 

Rakovina děložního čípku je v Česku druhým nejčastějším zhoubným onemocněním žen. Ročně postihne 1000 žen, z nich 400 zemře. 

Gynekoložka Helena Fousková řekla, že ve své ordinaci radí ženám vakcínu, která je na trhu déle. Chrání proti dvěma nejrizikovějším virům HPV 16 a 18 a dalším dvěma, které způsobují genitální bradavice. Nová vakcína, která je na trhu od podzimu, je zaměřena proti virům HPV 16 a 18. Dochází u ní ale ke křížovému působení, takže chrání i proti jiným typům viru. 

Očkování pojišťovny nehradí, některé přispějí menší částkou

Viry HPV 16 a 18 jsou zodpovědné přibližně za 70 procent všech případů rakoviny děložního čípku, zkříženým působením stoupá ochrana až na 80 procent. Obě vakcíny jsou vhodné i pro muže. Muži z gay komunity by se podle lékařů rozhodně měli nechat očkovat, látka je ochrání před rakovinou konečníku. Prozíraví rodiče by měli nechat očkovat své nedospělé syny, jejich partnerky prý jednou budou brát jako velkou přednost, že na ně rakovinotvorný virus nemohou přenést. 

Obě vakcíny se dávají ve třech dávkách, celkem vyjde očkování kteroukoli z nich na zhruba 10 000 korun. Zdravotní pojišťovny je nehradí, ale některé proplatí po provedeném očkování příspěvek 500 až 1000 korun ve svých bonusových programech. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám