Hlavní obsah

Nikotinový "absťák" trvá i deset týdnů

Novinky, das

Závislost na tabáku je chronické onemocnění, které patří mezi drogové závislosti. Nikotin není příčinou úmrtí kuřáků, ale je příčinou toho, že mají problém se své závislosti zbavit - jedná se o silně návykovou látku. Abstinenční příznaky, které jsou příčinou neúspěchu při odvykání kouření, trvají i více jak deset týdnů. Délka léčby závislosti na nikotinu je tudíž klíčovým prvkem pro úspěšné odvykání kouření.

Článek

Každé potažení z cigarety mohutně ovlivňuje mozek, hlavně spojení nervových buněk. Nikotin se zde naváže na acetylcholinové receptory a v oblasti mozku pro pocity blaha dojde k masivnímu vyplavení dopaminu. Ten navodí dobrou náladu a povzbudí člověka alespoň v prvních chvílích po vykouření cigarety.

Brzy však vzniká závislost: mozek požaduje další a další vyplavení dopaminu a nutí kuřáka kouřit. Bez nikotinu se naopak cítí utlumený a v depresivní náladě - prožívá abstinenční příznaky, a to už po několika hodinách od zapálení poslední cigarety. Jinak řečeno, kuřák závislý na nikotinu kouří hlavně proto, aby neměl nepříjemné abstinenční příznaky z nedostatku nikotinu. Mezi ně patří nespavost, změny nálady, deprese, obtížné soustředění, neschopnost odpočívat, podrážděnost, zlost. Ty většinou odezní do 4 týdnů.

Další abstinenční příznaky jako nutkání kouřit nebo zvýšená chuť k jídlu naopak mohou trvat 10 i více týdnů. Abstinenční příznaky obecně znamenají, že člověk se zbavuje nějaké drogy (přestal ji užívat), na kterou byl jeho mozek adaptovaný, naučený. Z toho plyne, že abstinenční syndrom je stav dočasný. Na druhou stranu jej ale nelze podceňovat: průměrný kuřák se učil kouřit dlouho, většinou léta.

Nekuřákem se stanete až po roce od zapálení poslední cigarety

"Abyste přestali kouřit, je velmi důležité změnit prožívání dne a své návyky. To, že díky novým moderním lékům nebude váš mozek postrádat nikotin, vám to usnadní," říká doktorka Eva Králíková z Centra léčby závislosti na tabáku při VFN v Praze.

Nepodceňujme však tuto závislost ani délku její léčby. Ta by měla být nejméně 3, raději 6 nebo i více měsíců. Pokud někdo nekouří tři nebo čtyři měsíce, překonal to nejtěžší období, ale vyhráno nemá. K nekuřáctví si může gratulovat teprve po roce od zapálení poslední cigarety.

Reklama

Související články

Kuřáci často nehledí na zdraví svých dětí

Třetině dětí kouří rodiče v domácnosti přímo pod nosem. Rodiče - kuřáci se často diví, proč jejich dítě trpí častými záněty dýchacích cest, astmatem, záněty...

Výběr článků

Načítám