Hlavní obsah

Kýla postihuje především muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kýla patří k nejčastějším onemocněním, která může vyléčit pouze chirurgický zákrok. Postihuje 20 procent mužů a dvě procenta žen, zejména ve vyšším věku. Je důsledkem nepoměru opakovaně se zvyšujícího vnitrobřišního tlaku a pevností břišní stěny. Existuje i kýla vrozená.

Článek

Úkolem břišní stěny, která má několik vrstev, je chránit vnitřní orgány a držet je v břišní dutině pohromadě. Onemocnění vzniká rozestoupením oslabené břišní stěny. Kritická místa bývají zejména v oblasti třísel a pupku. Vzniklou štěrbinou jsou vytlačovány některé z břišních orgánů ze svého přirozeného místa do kýlního vaku.

Největší komplikací je uskřinutí kýly, kdy například po zvednutí těžkého břemene může nastat prudké vysunutí břišních útrob do vaku, které pak svaly stisknou a zamezí jejich prokrvování. Uskřinutí se projevuje prudkou bolestí a je nutná okamžitá operace. V ČR zemře na tuto komplikaci asi deset až 12 lidí ročně. Kýly by se měly podle primáře chirurgického oddělení Nemocnice Kyjov Jana Smetky operovat v neakutním stavu jako prevence proti uskřinutí.

Při operaci kýly pomáhají síťky zpevňující břišní stěnu

Operace se provádějí 118 let. V současnosti se operují buď klasicky otevřenou operací, nebo laparoskopicky. Vývoj chirurgických metod významně ovlivnil vznik sítěk, které mimo jiné zpevňují celou stěnu břišní. Síťky se zdokonalují a nyní se používají v ČR asi u 40 procent operací kýly. Měly by být používány nejmodernější síťky, které jsou lehké a částečně se vstřebají. Síťky stojí zhruba 10 000 až 30 000 korun.

Operace, při nichž jsou tkáně sešívány, jsou bolestivější a pacient se musí osm týdnů vyvarovat fyzické aktivity. Při použití síťky se doba klidu snižuje na sedm až deset dní a nižší je i bolestivost zákroku.

Podle Smetky by se pacienti měli před operací zajímat o to, jakou metodou bude zákrok proveden, a případně, jaký typ síťky chirurg použije.

V ČR je pět center pro řešení kýly, ta používají nejmodernější a nejvhodnější materiály.

Reklama

Související témata:

Související články

Šetrná metoda chirurgické léčby inkontinence

České pacientky mohou využít novou operační metodu léčby samovolného úniku moči. Pochází z USA a ve srovnání s dosud používanými postupy používá pouze krátkou...

Když nerv probíjí

Trojklaný nerv je jedním z hlavových nervů. Zajišťuje citlivost v obličeji. Když začne bolet, utrpení pacientů nezná mezí. Výjimkou nejsou ani úvahy...

Zálohujte si vlastní imunitní systém

Společnost Lifeforce z britského Newportu dostala oprávnění k výrobě kopií lidského imunitního systému. Odborníci této firmy dokáží zmapovat obranný systém...

Výběr článků

Načítám