Hlavní obsah

Až 4300 lidí zneužívá subutex, který nahrazuje heroin

PRAHA

V ČR stále stoupá počet lidí zneužívajících subutex, substituční látku původně určenou k léčbě heroinové závislosti. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti odhaduje, že může jít až o 4300 lidí. Nejhůř si vede Praha, kde se počet 2700 závislých na subutexu téměř vyrovnává 2900 uživatelům heroinu. Ve Středočeském kraji subutex užívá dokonce dvakrát více lidí než heroin, celkem 800 oproti 400.

Článek

Podle vedoucího monitorovacího centra Viktora Mravčíka problém spočívá v nedostatečné kontrole vydávání tablet, které se snadno dostávají na černý trh. Recept na subutex může napsat kterýkoli lékař bez ohledu na specializaci. Přestože mají lékaři ze zákona povinnost hlásit vydání léku, v praxi se tak prý neděje.

Zprůhlednit vydávání receptů na subutex by měl internetový registr, který v současnosti spouští Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). "Od registru si slibujeme přesnější informace o počtu uživatelů subutexu, dosud v tom vládne velký zmatek," řekl Mravčík.

Přesná čísla lze prozatím zjistit jen o lidech, kteří užívají subutex ve specializovaných centrech. V Česku je jich 14 včetně dvou vězeňských v Praze - Pankráci a Příbrami. Počet léčených v substitučních centrech přitom stále roste. V roce 2006 se v nich léčilo 949 lidí, z toho 375 subutexem, další metadonem. Loni se v deseti centrech léčilo pomocí subutexu 233 lidí a předloni v tehdy devíti centrech 347 pacientů.

Spočítat přesný počet lidí vyzvedávající si subutex není možné

Spočítat lidi, kteří si pro subutex chodí k lékařům a do lékáren, však zatím není možné. Z údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) monitorovací středisko pro drogy odhadlo počet uživatelů subutexu na zhruba 3120 lidí. "Ten odhad je ale naprosto minimální, nelze přesně zjistit poměr lidí, kteří si lék obstarávají pro svou potřebu a kteří jej prodávají dál na černém trhu," dodal Mravčík.

K číslu 4300 problémových uživatelů subutexu došli odborníci tak, že započítali výsledky průzkumů kontaktních center a některých zdravotnických středisek. Například loni bylo v kontaktu s pracovníky center 2890 uživatelů subutexu získaného bez lékařského předpisu.

Subutex lze na ulici koupit za 300 až 1000 korun

Osmimiligramovou tabletu subutexu lze na ulici koupit za 300 až 1000 korun. Odhaduje se přitom, že průměrná denní dávka činí šest miligramů a aplikuje se nejčastěji obden. Při léčbě se subutex podává ústně, narkomani zneužívající subutex ale látku rozpouštějí a píchají si ji do žil.

Kromě online registru, který by měl přinést více informací o užívání subutexu, by mohlo pomoci i zavedení nového léku Suboxone. Díky jeho složení by nemělo být tak jednoduché tabletu rozpustit a užít ji injekčně. Odborníci usilují také o uvedení metadonu ve formě hustého sirupu do lékáren.

Podle aktuální výroční zprávy monitorovacího střediska pro drogy je v ČR celkem 30 200 problémových uživatelů drog. Nejrozšířenější drogou je pervitin, který užívá zhruba 19 700 lidí. Na opiátech je závislých 10 500 osob, z toho 6200 na heroinu a 4300 na subutexu. V posledních letech vzrůstá počet uživatelů subutexu a klesá počet závislých na heroinu. Problémové užívání subutexu i heroinu je nejčastější v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová droga v USA zabila už 21 lidí

Americké úřady se snaží zabránit rozšíření vysoce návykové drogy známé jako sýr, nebo sýrový heroin, která v uplynulých dvou letech zabila v okolí texaského...

Výběr článků

Načítám