Hlavní obsah

Nová zbraň na suché oči

Právo, Petr Veselý

Syndrom suchého oka je nejčastějším zdravotním problémem, kvůli kterému lidé přicházejí za očními lékaři. Obvykle se projevuje svěděním, pálením nebo řezáním v oku. Příčinou těchto potíží je hlavně práce u počítačů.

Článek

"Při soustředěném sledování monitoru méně často mrkáme a zvlhčujeme povrch oka," vysvětluje Milan Odehnal, primář z oční kliniky ve Fakultní nemocnici v Praze Motole. "Slzný film na oku se pak ztenčuje a více odpařuje."

To má za následek zmíněné problémy. Ale třeba také zarudnutí očí, přecitlivělou reakci na světlo nebo to, že špatně snášíme pobyt v klimatizovaných místnostech, případně v letadlech, kde je hodně suchý vzduch. Stejně tak se hůř cítíme při větrném počasí.

Lékaři si dosud mohli vybrat z širokého spektra kapek, kterými doplňují tekutinu slz. Nebo problémy mírnili pomocí očních mastí, snížením odtoku slz apod.

Nový sprej jde víc po podstatě problému. Snaží se vyspravit nebo podpořit vlastnosti lipidové vrstvy na oku (lipidy jsou formou tuků). Její narušení je příčinou 80 % případů, kdy člověka začnou trápit potíže vyvolané suchým okem.

Aplikace je snadná, zavřete oči a je to. Foto: tearsagain.cz

Rychlý efekt

Sprej se používá jednoduše. Pacient si stříkne ze vzdálenosti 10 centimetrů na zavřená víčka jemnou mlhu malých tukových částic: lipozomů. Ženy se nemusejí obávat, že si smažou své líčení. Mohou je stříkat i přes kontaktní čočky, aniž by si zhoršily vidění (vysychání oka trápí asi 50 % uživatelů kontaktních čoček).

"Lipozomy se dostanou do oka jednak škvírou mezi víčky a jednak tím, že je okraje víček rozetřou po oku," říká doktor Odehnal. "Doplní lipidovou vrstvu a pomůžou ji stabilizovat. Díky tomu se slzný film odpařuje tak, jak má, a oko netrpí zvýšeným sklonem k vysychání. Sprej může odstranit také záněty okrajů víček, normalizovat funkci žlázek, které produkují tukový sekret pro oční film."

Pacient pociťuje po jeho použití brzkou úlevu. Mizí pocity svědění, pálení nebo řezání. Pokud se na povrchu oka objevily příznaky zánětu, začnou se obvykle hojit.

Pomoc při cukrovce

Sprej je užitečnou a objevnou novinkou, ale určitě není zázrakem na všechno. Jak už bylo řečeno, lipidová vrstva, kterou pomáhá obnovovat, je příčinou 80 procent problémů se suchým okem. Tedy rozhodně ne všech potíží. Ty vyvolávají i kontaktní čočky, kouř z cigaret a prašné prostředí. Ale také hormonální změny, postupující věk a užívání některých léků, podobně jako poruchy funkce víček, nesmyslné diety atd.

Sprej je volně prodejný, stojí 250-290 Kč a vydrží asi tři měsíce. Při zkouškách ve Fakultní nemocnici v Praze-Motole vykazoval pozoruhodnou účinnost. Kromě lidí s už zmíněnými problémy si ho pochvalovala většina lidí s cukrovkou a obrnou lícního nervu, které potíže se suchýma očima často trápí.

Fakt, že se vyrábí ze sóji, nemusí zneklidňovat alergiky. Neobsahuje totiž sójové bílkoviny, které bývají příčinou občasných alergických reakcí na sóju. Lékaři zatím u přípravku nepozorovali žádné vedlejší účinky.

Reklama

Související témata:

Související články

Sledujte operaci šedého zákalu online

Přímý přenos z operace šedého zákalu nabídne na svém webu ve čtvrtek od 10:00 do 12:00 Ústřední vojenská nemocnice v Praze (ÚVN). Sledovat operaci budou nejen...

Výběr článků

Načítám