Hlavní obsah

Kvůli dioxinům se rodí více dívek než chlapců

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TORONTO

Toxický dioxin je nejsilnější známou karcinogenní látkou vyvolávající řadu onemocnění a dědičných chorob. Kanadští odborníci však zjistili, že zasahuje také do procesu plození. V oblastech s přítomností dioxinů v ovzduší se totiž rodí více dívek než chlapců.

Článek

Přitom stačí, aby tohoto plynu bylo v ovzduší jen velmi malé množství. Odborníci tvrdí, pro dioxiny neexistuje žádné bezpečné množství a že jsou škodlivé již při detekovatelné koncentraci. Tyto jedovaté plyny vznikají při spalování chlorovaných sloučenin či v chemických provozech, kde se s chlorovanými uhlovodíky pracuje.

"Předchozí studie, které spojovaly dioxiny s rakovinou a nerovnováhou pohlaví, se zaměřovaly na malé vzdálenosti od zdroje znečištění, obvykle do pěti kilometrů," tvrdí vedoucí autor nové studie James Argo.

Oblast působení dioxinů je velmi široká

Již předchozí studie mnohokrát prokázaly, že dioxiny způsobují rakovinu a nerovnováhu pohlaví ve prospěch žen. V Kanadě teď navíc prokázali, že dioxiny nepůsobí jen na lidi v blízkém okolí od zdroje znečištění ovzduší, ale že je oblast jejich působnosti velmi široká. Až 25 kilometrů od zdroje.

Porodní poměr pohlaví je u člověka 103:100 ve prospěch mužů. V pubertě je již rovnováha téměř 100:100 a ve stáří pak převažují ženy, které se dožívají vyššího věku. V kanadském zkoumaném vzorku ovlivněném dioxiny byl však poporodní poměr pohlaví 117:100 ve prospěch dívek.

Mezi zdroji dioxinů byly nejčastěji rafinerie, elektrické továrny, papírny, tavírny kovů a spalovny různých druhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám