Hlavní obsah

Lidé cukrovku podceňují a málo o ní vědí

Právo, Petr Veselý

Patnáctiletý mladík zvracel, dělalo se mu zle a měl vpadlé tváře. Kdyby jeho matka, která spěchala do práce, neměla divnou předtuchu a nevrátila se zpátky, našla by ho večer s největší pravděpodobností v bezvědomí. Mladík měl cukrovku a nevěděl o tom. Upadal do hyperglykemického stavu, který snadno může vyvrcholit bezvědomím, kómatem a bez odborné pomoci i smrtí.

Článek

Lékařka ze záchranné služby, která ho odvážela do nemocnice, tento stav poznala podle typického zápachu acetonu vycházejícího z úst a následně z vyšetření kapky krve.

Zabíjí a mrzačí

Spousta lidí vidí v diabetu jen nepříjemnou zdravotní komplikaci, a někdy ani to ne. Neuvědomí si, že cukrovka dokáže zabíjet a mrzačit. Stačí se podívat do statistik:

* Více než polovinu všech lidí, kteří umřou, zlikviduje srdeční infarkt a mozková mrtvice. Cukrovka riziko této smrti zdvojnásobuje.

* Je nejčastější příčinou oslepnutí a poloviny amputací nohou.

* Ničí erekci mnoha tisícovek mužů a zhoršuje cukrovkářům hmat a vůbec cit.

* Má na svědomí zhruba třetinu případů chronického selhání ledvin, u kterého pak pomáhá jedině dialýza nebo transplantace ledviny.

Tyto a další vážné komplikace vznikají kvůli zhoršenému prokrvení tkání i orgánů.

Dochází k nim ale jen tehdy, pokud pacient nemá hladinu krevního cukru v normě.

"Diabetik, který ji dostane pod kontrolu stejně suverénně jako řízení auta, má šanci se těmto komplikacím vyhnout a dožít se prakticky stejného věku jako člověk, který diabetes nemá," zdůrazňuje MUDr. Jiří Březina, diabetolog z Mělníka. "Proto u této choroby hrají důležitou roli vědomosti a sebekázeň."

Konečným cílem léčby diabetu však nejsou jen normální hodnoty krevního cukru, ale i cholesterolu, krevního tlaku nebo hmotnosti, které s rozvojem choroby úzce souvisejí. Opravdu do normy je však dokáže dostat pouze jedno jediné procento pacientů, což je šokující údaj.

Lenost a přejídání

U cukrovky 1. typu nedokáže slinivka břišní produkovat inzulín, který pomáhá udržovat rovnováhu krevního cukru. Pacient si ho musí píchat pomocí injekce nebo speciálního pera.

U cukrovky 2. typu (má ji 90 % pacientů) se sníží citlivost tkání k inzulínu. Přenašeče nutné ke vstřebání glukózy z krve do buněk se neaktivují. Glukóza se hromadí v krevním oběhu, narušuje životně důležité procesy a poškozuje stěny cév.

V prvním případě je nemoc důsledkem autoimunitní poruchy, ve druhém se na jejím vzniku výrazně podílejí nadbytečná kila, vyplývající z nedostatku pohybu a přejídání, zejména jídly s vysokým obsahem živočišných tuků.

Říkají mu žalobníček

Když se podíváte na nové léky a pomůcky pro diabetiky, změnilo se toho v diabetologii za posledních patnáct let víc než předtím za padesát. Jedna laboratorní metoda mi však připadá obzvlášť důležitá. Je to vyšetření na glykovaný hemoglobin, tzv. dlouhý cukr.

Na rozdíl od běžného měření, které zjistí okamžitou hodnotu krevního cukru, ukazuje glykovaný hemoglobin jeho průměrnou hodnotu za dva až tři měsíce. Poskytne tedy informaci o dlouhodobé hladině cukru v krvi, a tím i o závažnosti onemocnění.

Pro diabetika je jakýmsi vysvědčením, jak dobře nebo špatně svou nemoc zvládal pomocí triumvirátu: racionální strava, přiměřený pohyb a správně nastavená farmakologická léčba (inzulín nebo léky).

Řada cukrovkářů říká glykovanému hemoglobinu žalobníček. Často jde o lidi, kteří mají špatné svědomí. Týden dva před návštěvou u diabetologa drží hladovky, jedí a pijí samé kyselé věci, hubnou, zkrátka jsou vzorní, aby se aspoň přiblížili potřebným hodnotám.

"Glykovaný hemoglobin však není nepřítel, ale užitečná pomůcka," říká doktor Březina. "Pomáhá předejít vzniku různých diabetických komplikací, jako je třeba postižení oči, ledvin, nohou, srdce atd. A může diabetikovi prodloužit život. Do jaké míry ho využije, záleží hlavně na něm."

Co o něm nevíte

Vyšetření na glykovaný hemoglobin (HbA1c) se dělá například z kapky krve z prstu. Na rozdíl od běžného vyšetření glykémie v krvi nemusí probíhat nalačno a není ho možné zkreslit krátkodobou dietou. U pacientů léčených pouze dietou se provádí zpravidla jednou ročně, u lidí léčených tabletami jednou za čtvrt až půl roku a u diabetiků léčených inzulínem jednou za čtvrt roku. Jinak podle jejich stavu.

Hodnota glykovaného hemoglobinu zdravého člověka se pohybuje od 2,8 do 4 %. Dobře léčený diabetik by měl mít hodnotu glykovaného hemoglobinu do 4,5 %. Čím je vyšší, tím víc ho ohrožuje riziko vzniku a rozvoje diabetických komplikací.

Lékaři, kteří sledovali téměř 7000 pacientů s diabetem 2. typu, zjistili, že náklady spojené s léčbou lidí, kteří nesplňovali předepsané hladiny HbA1c, byly o 32 % vyšší v porovnání s pacienty, kteří tyto cílové hladiny splňovali.

I další studie potvrzovaly u první skupiny diabetiků větší počet hospitalizací kvůli krátkodobým komplikacím. Kontrola glykovaného hemoglobinu by se proto měla stát základem léčby diabetu.

Jak poznáme, že máme diabetes
Nemoc bývá záludná tím, že se zpočátku většinou nijak výrazně neprojevuje. Některé lidi může u cukrovky 1. typu trápit abnormální žízeň, únava, pocit hladu a časté močení, u malých dětí se někdy objeví opětovné noční pomočování. U cukrovky 2. typu patří mezi hlavní příznaky zamlžené vidění a změna pocitu sladké chuti. Ale také svědění kůže, žízeň, únava a časté močení. Dalšími signály bývá pomalejší hojení ran a někdy i mravenčení nebo necitlivost v dolních končetinách (postižení nervů), případně problémy v sexuální oblasti.

Výborné rekondice

U cukrovky platí víc než u jiné nemoci, že o ní musíme dost vědět, pokud ji chceme efektivně zvládat. Nejcennější bývají přednášky spojené s praktickým nácvikem určitých dovedností. Diabetici dostanou tu šanci obvykle na rekondičních pobytech. Pořádají je většinou organizace Svazu diabetiků, ale je možné se na ně ptát také ve zdravotních pojišťovnách.

Řadu užitečných rad a informací získáte z propagačních materiálů, které má diabetolog ve své ordinaci. Pěkné, přehledné a srozumitelné brožurky o dietě, užívání inzulínu, diabetické noze, poruchách erekce a dalších tématech zajímavých pro diabetiky vyšly v rámci edukačních programů, jako je třeba DiaPartner.

Přírodní preparáty jsou užitečným doplňkem

Vedle léků existuje řada preparátů, které mohou být užitečným doplňkem léčby. Někdy obsahují extrakt ze zeleného salátu nebo borůvky brusnice, případně ovsa setého, které mohou pomáhat při snižování hladiny krevního cukru. Jindy v nich najdete zinek, který pomáhá při biosyntéze inzulínu a zlepšuje celkovou imunitu. V dalších je vitamín B6 nebo ornithin, stimulující sekreci inzulínu atd.

Na účinky extraktu ze skořice, který zvyšuje citlivost tkání na inzulín, existuje klinické testování, při kterém snižoval příliš vysoké krevní cukry o 18-29 %, cholesterol o 12-16 % a triacylglyceroly o 23-30 %. Účinky všech těchto preparátů bývají u různých lidí různé, a proto se musí vyzkoušet.

Měly by být součástí dobrého pitného režimu (2,5-3 litry nealkoholických a nekalorických tekutin denně) a racionálního jídelníčku. V něm musí být rozumně omezeno množství sacharidů i živočišných tuků a měl by obsahovat co nejvíc potravin s nízkým glykemickým indexem. Takových, které zvedají jen málo hladinu krevního cukru. Víc vám o nich řekne dietní sestra, která by měla být v každé nemocnici nebo diabetickém centru.

Souhra jídla, pohybu a inzulínu

Spousta lidí si myslí, že lékaři léčí cukrovku 2. typu hlavně inzulínem. Ten ale užívá asi 25 % pacientů. Základem léčby diabetu je racionální strava a fyzická aktivita, které pacientovi mohou pomoci shodit nadbytečná kila. Z léků pak hlavně ty, které zpátky zvyšují citlivost tkání na inzulín, jež slinivka stále ještě produkuje.

Teprve když je ho opravdu málo, protože si diabetik hazardním způsobem života poškodil inzulínotvornou tkáň slinivky břišní, musí si ho píchat pomocí injekcí nebo speciálních per. Pak zaleží na tom, jak obratně zvládne souhru jídla, pohybu a inzulínu. Přitom každé nadbytečné kilo, které se mu podaří shodit, jeho stav i stav choroby zlepšuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Počet diabetiků v Česku raketově roste

V České republice doslova raketově roste počet nemocných cukrovkou. V roce 2005 (poslední statistická čísla) se s tímto onemocněním léčilo 740 000 lidí....

Med pomáhá s hojením diabetických boláků

Včelí med je pro diabetiky zakázanou potravinou. Pokud se ovšem podává vně, mohl by se stát jejich pomocníkem a účinným lékem na vředy a boláky vznikající jako...

Výběr článků

Načítám