Hlavní obsah

Otužování je stále účinnou prevencí proti chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odolnost proti nákaze chřipkou zvyšuje otužování. Ideální je začít s ním v létě, ale pozdě není ani teď. Stačí snížit o pár stupňů teplotu v obytných místnostech, spát při otevřeném okně, mýt se ráno ve studené vodě a nosit méně vrstev oblečení. Organismu trvá asi měsíc, než se začne přizpůsobovat. Otužovat se musí denně, pokud se udělá delší přestávka, tělo rychle opět zchoulostiví.

Článek

Podstatou otužování je lepší udržení stálé tělesné teploty, když okolní teplota klesne. Vnitřní teplota člověka je zhruba 37 stupňů Celsia. V chladném prostředí se okrajové části těla včetně sliznic dýchacího systému ochladí. Nižší teplota usnadní průnik viru do těla. Otužilý organismus, trénovaný na nižší teploty a zvyklý na střídání teplot, snadněji udrží vnitřní teplotu stabilní. Virus to má v takovém případě složitější. 

Každoročně se v chřipkové epidemii nakazí asi čtvrtina populace. Z toho akutní infekcí dýchacích cest přes milion lidí. Ochranu přinese očkování. V době epidemie je důležité vyhýbat se nakupení lidí, například v divadle nebo kině, a jíst co nejvíce ovoce a zeleniny. Tělo posílí i přípravky s obsahem vitamínu C, zinku a selenu. 

Z přírodních prostředků se osvědčuje česnek, účinná je i šťáva z listů aloe vera. Ta má podobně jako česnek silné protibakteriální a protivirové účinky. Přispívá k úpravě střevní mikroflóry, což je základ imunity.

Reklama

Související témata:

Související články

Sedm jídel na obranu těla proti chřipce

Jak se bránit proti nachlazení a chřipce? Mýt si ruce a brát vitamín C by měl i ten, kdo je očkovaný. Pomáhá i echinacea čili třapatka nachová v kapkách....

Výběr článků

Načítám