Hlavní obsah

Vyběhněte na běžkách ve své domácí posilovně

Patří běh na lyžích mezi vaše oblíbené sporty a mrzí vás, že se na hory dostanete jen na pár dní v roce? Pak vás zajisté zaujme nový přístroj určený pro domácí posilovny Nordic Trainer. Jde o trenažér připomínající běh na lyžích.

Článek

Při běhu na běžkách jde především o plynulý pohyb, při kterém se zapojí všechny svaly a přitom se nepoškozují klouby, jako u normálního běhání.

Ne každý má ale možnost vyrazit na běžky tak často, aby to mohlo mít na jeho zdraví a fyzickou kondici potřebný vliv. Velmi populární alternativou se v posledních dvou-třech letech stávají crossové, jinak také zvané eliptické trenažéry. A právě Nordic Trainer je přelomem v této skupině fitness strojů, protože podobnost s během na lyžích dovádí k dokonalosti.

Nordic Trainer přináší nový způsob tréninku kombinující crossový trénink s pohybem simulujícím chůzi s hůlkami, a to díky originálním držadlům LEKI s lankovým systémem. Ty simulují trénink s hůlkami a trénují tak svaly horní poloviny těla a v kombinaci se systémem klouzavého pohybu pro nohy zvaným Extended Motion má cvičící jistotu, že při tréninku nebude zahálet žádná část těla a že se jeho trénink bude běhu na lyžích velmi podobat.

Při tréninku nezahálí žádná část těla

Díky Extended Motion lze provádět velmi jemný pohyb, který je plošší oproti pohybu na klasických crossových trenažérech, a působí tak méně rušivě při samotném cvičení. Trénink díky tomu nevyžaduje takový důraz na zvládnutou techniku, protože Extended Motion minimalizuje běžné chyby při postoji, kterých se dopouštějí cvičící na "běžných" crossových trenažérech," vysvětluje Ondřej Varga ze společnosti Kettler.  

Zátěž se u trenažéru Nordic Trainer nastavuje v zátěžových stupních od 1 do 10, a to zvlášť pro horní a dolní část těla. Díky tomu je snadné si vybrat, které části těla nadělíte zrovna dnes tvrdší trénink. Tréninkový počítač ve sportovním designu nepřetržitě informuje o všech důležitých datech (tepové frekvenci, uběhnuté vzdálenosti, rychlosti či počtu spálených kalorií). Zajímavostí je, že spotřeba kalorií a příjem kyslíku jsou při tréninku na trenažéru až o 50 % vyšší než při běžné chůzi.

Reklama

Související témata:

Související články

Běhání na pláži může ohrozit zdraví

Letní dovolená u moře přímo vybízí ke sportování na písčité pláži. Jenže podle odborníků může být taková pohybová aktivita poměrně nebezpečná pro naši kostru...

Fitness: továrna na atraktivní těla

Městští lidé propadají cvičení. Posilují studenti, manažeři, maminky i "terminátoři" . Do fitness už nechodí jen muži, kteří touží vypadat jako nesmrtelní...

Výběr článků

Načítám