Hlavní obsah

Klíšťata jsou schopna přežít i vyvářku v pračce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Klíšťata jsou schopna přežít i prací cyklus v automatické pračce, včetně vyvářky. Podle německého časopisu MMW k tomuto varovnému závěru dospěl entomolog John Carroll z americké služby zemědělského výzkumu ARS v Beltsvillu, který provedl sérii pokusů s klíšťaty v pračkách.

Článek

Carroll sbíral klíšťata a vystavoval je pokusně různým cyklům praní v automatických pračkách. Zjistil tak, že významná část těchto živočichů přežije dokonce i vyvářku, o cyklech s nižšími teplotami vůbec nemluvě. Pouze sušicí proces v sušičce zahubil všechna klíšťata, ovšem pouze tehdy, když byla teplota sušení nastavena na maximum.

To ale není vždy možné, protože u jemnějších textilií by to znamenalo, že sice bude po klíštěti, ale také po příslušném kusu oděvu. Kromě toho je elektrické sušení obecně pro některé druhy textilií nevhodné a navíc neekologické, protože spotřebovává příliš mnoho energie.

Jedinou obranou pro člověka proto zůstává po pobytu v klíšťaty zamořeném prostoru důkladně prohlédnout tělo i oblečení. Klíště totiž může člověka napadnout i několik dní poté, co je na oděvu přineseno domů, varuje časopis.

Klíšťata, která jsou významně rozšířena i v Česku, přenášejí řadu nemocí. Nejčastěji je to encefalitida (zánět mozkových blan, v ČR zjištěno několik set případů ročně) a lymská borelióza (několik tisíc případů ročně). Proti první jmenované nemoci existuje očkování, proti druhé prakticky nikoli. Naštěstí klíšťata bývají nakažena jen některá, proto ne každé napadení musí přinést onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Muž zemřel na kousnutí klíštětem

Zákeřná klíšťová encefalitida má v Ústeckém kraji svou letošní první oběť. V ústecké Masarykově nemocnici na tuto chorobu před třemi dny zemřel 64letý muž....

Výběr článků

Načítám