Hlavní obsah

K obnově chrupavky bude stačit textil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do tří let by se na světě mohla začít používat česká metoda léčby nemocných kloubů. Čeští vědci totiž pracují na speciálním textilním materiálu, pomocí kterého by si tělo vyrobilo novou vlastní chrupavku. Tato metoda nevyžaduje následné reoperace, řekla Eva Košťáková z textilní fakulty liberecké Technické univerzity.

Článek

Problémy s chrupavkou mají hlavně aktivní lidé a starší osoby. "Více než třetina sportovců prodělá zranění vztahující se ke kolenům a kolenním chrupavkám," upřesnila Košťáková. Kolena musí totiž mnohdy přenášet i osminásobek váhy lidského těla, vážnější případy pak čeká výměna kloubu. 

Brzy by to ale mohlo být jinak. Nový materiál na textilní bázi nasadí lékaři na místo zničené chrupavky a okolo něj si pak tělo vytvoří vlastní novou chrupavku. Původní kloub zůstane a textil, který funguje jako výstuha se pak rozpustí. 

Textil se ve zdravotnictví uplatňuje hodně

Pro vědce z Liberce i z jiných pracovišť je zdravotnictví jednou z důležitých oblastí zájmu. Je ale potřeba zajistit dobrou spolupráci škol s firmami, které budou vynálezy vyrábět, upozornila proděkanka textilní fakulty Jana Drašarová. Také v zahraničí se textilní výzkum zaměřuje víc na zdravotnictví. 

Vědci už vyvinuli pletené cévní implantáty, které nahrazují prasklé cévy. Novinkou nejsou ani náplasti, které vylučují hojivé látky podle potřeby pacienta. Do budoucna se počítá i se speciálním lůžkem, které zaznamenává stav pacienta a přizpůsobuje se mu. Z kategorie sci-fi není ani umělá kůže na textilní bázi či umělé svaly. Je to otázka deseti let, odhaduje Drašarová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám