Hlavní obsah

Pivo v malém množství prospívá zdraví

Právo, Svatava Hernandezová

Pivo se v Čechách pije od pradávna a tak tomu bude určitě i nadále. Když v roce 2005 podepisovala někdejší ministryně zdravotnictví Milada Emmerová v Helsinkách Deklaraci o duševním zdraví, napadlo ji zpracovat v rámci nadnárodního projektu dílo o pivu. Unikátní a ojedinělá publikace byla v pátek pokřtěna v Plzni.

Článek

"Pivo je nápoj, který samozřejmě jako jiný alkohol, v malém množství léčí, ve velkém škodí. Co má ale z mého pohledu dietní sestry důležitost, lze z něho i vařit a využít při různých dietách. Je totiž vhodné pro dobré trávení, neboť obsahuje hořčiny, vhodné je i pro ty osoby, které mají problémy se sníženým vylučováním šťáv," říká nutriční terapeutka FN Jaroslava Kreuzbergová.

Ideální pro doplnění tekutin

K pivu a jeho konzumaci mají co říci i pracovní lékaři. "Pivo je důležité, neboť v pracovním procesu se ztrácí hodně tekutin. Takže, ne že bych doporučovala požívat tento nápoj během práce, ale po ní je pro doplnění tekutin ideální. Ono vypít litr vody je dost těžké, ale litr piva se vypije snadno. Navíc je to vlastně iontový nápoj," doplňuje Vendulka Machartová, přednostka Kliniky pracovního lékařství.

Pracovníkům, kteří odjíždějí do zahraničí, odborníci pivo přímo doporučují, zejména, odjíždějí-li do tropů. "Tam totiž hrozí velké riziko zdravotních komplikací z nebalených nápojů. A pakliže jsou balené, obvykle je chladí ledem vyrobeným z neošetřené vody. Pivo ale právě tam bývá v plechovce," říká Machartová.

Před dárováním krve pivo nepijte

Z hlediska lékařky Transfúzní stanice FN Evy Fronkové však požívání piva není zrovna vhodné pro dárce krve, kteří jdou k odběru. "Samozřejmě jim pití piva v malé míře nebráníme, ale před odběrem ať raději nepijí. Zvyšuje to totiž jaterní testy a pak obvykle takové dárce musíme odmítat," upozornila s tím, že ale po odběru je pivo vhodné pro doplnění vitamínů.

Lékaři se ale v podstatě shodují v tom, že při pití piva platí podobně jako v jiných činnostech lidských - všeho s mírou.

Reklama

Související témata:

Související články

Pivo prý studentům pomáhá

Studentům zatíženým stresem ve zkouškovém období prospívá pití piva. Zjistili to odborníci z českobudějovické a strakonické nemocnice. Pivo pomáhá tím,...

OBRAZEM: Na Oktoberfestu teče pivo proudem

Naražením prvního sudu piva a tradičním zvoláním "O´zapft is!" zahájil mnichovský primátor Christian Ude v sobotu v pravé poledne největší festival lidové...

Výběr článků

Načítám