Hlavní obsah

Liposukce zhubnout nepomůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odsátí tuku z břicha, boků či stehen vylepší tvar těla, nepomůže ale obézním lidem zhubnout. Kdo chce být skutečně štíhlý, měl by cvičit a odlehčit si jídelníček. Teprve když už to touto namáhavou cestou nejde, může podstoupit liposukci. Lékař Vlastimil Víšek řekl, že lidé mají zatím o této operační metodě málo informací, a tak někteří přicházejí s nereálným očekáváním.

Článek

"Vždy říkám svým pacientkám, pokud se rozhodnou zhubnout, ať začnou, a teprve když to dál nejde, můžeme provést liposukci," řekl. Liposukce neřeší celulitidu a nezbaví muže pivního břicha, protože to netvoří podkožní tuk. Pomůže jim od podbradku a "pneumatiky" na bocích. 

Liposukce se provádí od 18 let, mladším výjimečně. Pro rozhodování ale není věk zásadní, záleží hlavně na celkové konstituci a pružnosti kůže. "Pětadvacetiletá žena po třech dětech se striemi na břiše a stehnech se pro liposukci nehodí. Naopak mám i pacientky kolem 60 let a úspěšně jsem jim liposukci provedl," řekl lékař. Operaci odmítá u obézních žen, nebo naopak u velmi hubených, které trpí mindrákem, že jsou tlusté. 

Metody liposukce jsou tři: klasickou se odstraní podkožní tuk za pomoci hadičky zakončené speciální kyretou. Tuková tkáň se "ručně" rozbije a následně odsaje. Při ultrazvukové operaci udělá práci za lékaře ultrazvuk. Víšek dává přednost vibrační liposukci, při níž se tuk rozpustí drobným chvěním kanyly. Považuje ji za bezpečnější a pro pacienty výhodnější - hojení je rychlejší, nejsou otoky a modřiny a nenosí se dlouho speciální bandáž. 

Při liposukci se odsají v průměru dva až tři litry tuku

Novinkou je liposukce za pomoci přístroje. Lékař nepotřebuje řezat otvory pro kanylu. Tuk v podkoží se rozbije ultrazvukovou vlnou a putuje krevním řečištěm do jater, která ho zpracují. Člověk se po takovém zákroku cítí, jako by si dal k obědu velký kus tučné kachny. Potřebuje pít více vody, aby se očistil. Pomáhá i svižná procházka, která urychlí zpracování tuku v játrech. 

Při liposukci se odsají v průměru dva až tři litry tuku, Víšek měl i jednu pacientku, které jednorázově odsál sedm litrů. Liposukcí se odstraní až 70 procent tukových buněk v daném místě. Když pak člověk časem ztloustne, v místech po liposukci přibere jen minimálně, protože tam má méně tukových buněk. 

Reklama

Související témata:

Související články

Liposukce bez modřin a bolesti

Rádi byste se zbavili nadbytečných tukových polštářů, ale bojíte se drastické liposukce? Víte, že už to jde i ultrazvukem? A bez bolesti? Celosvětová novinka,...

Výběr článků

Načítám