Hlavní obsah

Dvě bezplatná vyšetření odhalí nádorové bujení v zárodku

Právo, Václav Pergl

V České republice za posledních 30 let vzrostl počet onemocnění rakovinou prsu u žen o 120 procent. Ročně onemocní 5500 žen a zemře přes 2000. U obou pohlaví je velmi rozšířena rakovina tlustého střeva a konečníku. V ní se dokonce řadíme mezi státy, které jsou ve světě tímto onemocněním v přepočtu na počet obyvatel nejvíce postiženi. Ročně u nás onemocní asi 7,5 tisíce pacientů a přes 5500 na toto onemocnění zemře. Na obě onemocnění jsou preventivní programy, které jsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

Článek

Na mamograf jednou za dva roky

Ženy od 45 do 69 let jednou za dva roky mají ze zdravotního pojištění plně hrazeno preventivní mamografické vyšetření prsu, které odhalí i velmi malé a dobře léčitelné nádory.

Přesto podle některých údajů jich na tuto prevenci chodí zatím málo. Například v letech 2003 a 2004 bylo vyšetřeno 480 tisíc žen a u 2142 byl zachycen karcinom prsu. Nejvíce na prevenci chodí ženy v kraji Libereckém, Vysočina, Královéhradeckém a Jihomoravském, nejméně v Ústeckém, Karlovarském a Olomouckém.

Tlusté střevo a konečník

Už několik let je pro populaci nad 50 let zajištěno bezplatné preventivní vyšetření na rakovinu tlustého střeva a konečníku. Je velmi jednoduché a diskrétní. Provádí se doma.

U každého praktického lékaře občan nad 50 let dostane zdarma testovací obálku. Ta obsahuje tři testovací psaníčka a stěrky k odběru vzorku stolice. Malé množství stolice se do políček nanese. Obálku pak zaneseme k lékaři a ten jednoduchou metodou vyhodnotí výsledek.

Je-li ve stolici přítomnost krve, pak by to mohl být signál rakoviny, a proto pacient podstoupí další vyšetření tlustého střeva, tzv. kolonoskopii na specializovaném pracovišti. Při ní lékař prohlédne tlusté střevo přes konečník speciálním přístrojem. Pokud v něm najde polypy, které představují pro pacienta do budoucna riziko zvrhnutí v nádorové bujení, odstraní je.

Očkování v pubertě

V České republice už je možnost i nechat se očkovat proti rakovině děložního čípku. Tou ročně onemocní zhruba 1100 žen a 450 na tuto nemoc zemře.

Očkování je nejlepší v období puberty před prvním pohlavním stykem. Proto jde o dívky převážně od 14 let výše.

Vakcínu si ale hradí zájemkyně samy a stojí zhruba 10 tisíc korun. Některé zdravotní pojišťovny, například VZP, ale i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra na toto očkování přispívají, a proto je dobré informovat se u své zdravotní pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Související články

ČR má primát v počtu nádorů ledvin

Česká republika je na prvním místě ve výskytu zhoubných nádorů ledvin. Podle České onkologické společnosti lékaři tento nádor ročně zjistí přibližně u 2500...

Lék avastin bude i na rakovinu plic

Lék avastin, který se až dosud používal na léčbu rakoviny tlustého střeva, konečníku a prsu, bude nově i pro léčbu určitého typu nádoru rakoviny plic. Evropská...

Výběr článků

Načítám