Hlavní obsah

Po porodu zpátky do formy

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už první den po porodu by žena měla začít cvičit. Třeba cviky, které posilují prsní svalstvo, což ví ale málokterá. A ne v každé porodnici na to dohlédnou.Prsa již během těhotenství zvětší svůj objem i váhu. Například prso, které váží 0,5 kg, může pak vážit až 1,7 kg. Když se po porodu nalije mlékem, ztěžkne ještě víc.

Článek

Pokud si žena udržuje cvičením prsní svaly pevné a nosí vhodnou podprsenku, ňadra se jí neprověsí. "Obvykle pak nemá problémy s tím, že by se v nich městnalo mateřské mléko, krev a lymfa odvádějící pryč řadu škodlivin," říká fyzioterapeutka Marie Babičková z klinického centra ISCARE v Praze Holešovicích. "A je méně náchylná k zánětům prsou nebo dalším komplikacím."

Jak se cviky dělají, jí ukáže fyzioterapeutka, která by měla zkontrolovat, jestli je provádí správně. Pokud porodnice fyzioterapeutku nebo porodní asistentku proškolenou v rehabilitaci nemá, bývá to varovný signál o kvalitě jejích služeb.

Cvičení nebo spánek

V některých knížkách se dočteme, že po porodu je nejdůležitější, aby žena hodně spala a odpočívala. V jiných zase píší, že je nutné, aby co nejdřív začala chodit a cvičit. Co je tedy správné? Zdánlivě paradoxně obojí.

Bezprostředně po porodu je pro ni nejpodstatnější spánek a odpočinek. Zejména prvních 24 hodin. Ovšem i v dalších dnech jí zdřímnutí na hodinku a půl dá víc než 20minutové cvičení.

Ale už první den poté, co přivedla na svět dítě, by se měla naučit řadu cviků. Vedle cvičení prsních svalů například dechovou a cévní gymnastiku.

Zrádné trombózy

Za tímto vzletným názvem se skrývá třeba zdánlivě banální dýchání do břicha a krouživé pohyby prstů u nohou i rukou a jejich stisky. Podobně jako propínání dlaní nebo nohou a tak dál. "Na první pohled jde o jednoduché cvičení," říká Marie Babičková. "Ale významně zvyšuje šanci ženy, že se vyhne poporodním komplikacím s trombózou a zmírní možné potíže s křečovými žilami nebo krevním oběhem."

Žena musí cvičit rozumně, s ohledem na svůj stav. Fyzioterapeutka jí nejlépe vysvětlí, co to konkrétně znamená v jejím případě.

Také jí objasní, jak může být prospěšné, když využije sprchu nejen k opláchnutí, ale zároveň i k jemným masážím. Třeba nohou, hýždí nebo oblasti rozkroku, kde dochází ke zkřížení určitých svalových úponů a k jejich horšímu prokrvení i výživě. Nebo jí řekne, proč je důležité sprchovat po kojení oblast hráze (porodníci hráz při porodu nastřihávají a je pak logicky náchylnější k infekcím). A tak dál.

Naléhávat na polštář

Svérázným cvikem je naléhávání břichem na polštář. "Pomáhá děloze, aby se zavinula a dostala do původní polohy," říká Marie Babičková. "Žena během něj může cítit děložní stahy jako v první době porodní nebo krátce po porodu, případně při kojení. Tyto stahy vyvolávají špinění nebo krvácení, což má svůj význam. Dokončuje se odlučování zbytků výstelky děložní sliznice."

Velice podstatné je cvičení, při kterém žena trénuje uzávěry svěračů močové trubice, pochvy i konečníku. Pomáhá jí posilovat svaly pánevního dna a předcházet potížím s inkontinencí (bezděčným únikem moči). V dalších dnech je důležité přidat cviky:

* svalů podporujících správné držení těla a bederní páteře

* šikmých břišních svalů a teprve později přímých břišních svalů (právě ty zatěžují některé ženy cvičením příliš brzo a hrozí jim pak zbytečné komplikace);

* cviky posilující měkké tkáně, které obepínají velké klouby atd.

Důležité je i pití. Každou hodinu je potřeba vypít 2 až 3 dl vhodných tekutin: pitné vody, bylinných čajů, ovocných šťáv apod. A také často chodit na záchod (za 1-2 hod.).

Dát se do pořádku před otěhotněním

Porod, stejně jako těhotenství, představuje pro ženský organismus mimořádnou zátěž. Proto je i dnes překvapující, jak málo žen se zajímá už na začátku těhotenství nebo před ním, v jakém stavu mají svaly, klouby a měkké tkáně. Ale zejména páteř.

Lidské tělo dokáže relativně dlouho zvládat špatné držení těla, nerovnováhy mezi určitými skupinami svalů, vychýlení nebo předchýlení páteře apod.

Těhotenství, při kterém ženy přiberou (deset, ale někdy i víc než dvacet kilo) a mají omezenou možnost pohybu nebo se při rizikovém těhotenství nesmějí hýbat vůbec, obvykle tyto potíže významně zvětší. A po porodu se mohou projevit docela dramatickými komplikacemi.

"Proto je nejrozumnější, když ženy zajdou na rehabilitaci před otěhotněním nebo na jeho začátku," zdůrazňuje Marie Babičková. "Dává jim to šanci zmíněné vady odstranit nebo je cvičením aspoň podstatně zmírnit." Měly by se podle ní také zajímat, na jaké úrovni je v porodnici, kde chtějí rodit, rehabilitační péče.

Reklama

Související články

Otěhotněly díky cvičení

Třicetiletá žena chodila na rehabilitaci kvůli bolestem zad. Naučili ji tu sestavu speciálních cviků. Intenzívně je cvičila čtyři měsíce. Pak zjistila,...

Posilování pánevního dna nejen po porodu

Během těhotenství dochází k poklesu pánevního dna. Z těchto důvodů se v období po porodu mohou objevit první příznaky obtíží, jako je například stresová...

Výběr článků

Načítám