Hlavní obsah

V ČR každý čtvrtý zemře na rakovinu

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

V České republice každý čtvrtý zemře na rakovinu. Její výskyt v populaci stoupá, ale díky dobré diagnostice úmrtnost klesá. Právu to řekl v úterý profesor Zdeněk Dienstbier, předseda Ligy proti rakovině.

Článek

"Každému záleží na tom jak úspěšně se zhoubnými nádory bojujeme. Je to ale úkol jak zdravotníků, tak každého jednotlivce. Prevence hraje prvořadou roli," tvrdí profesor Dienstbier.

Druhý říjnový týden bude českým týdnem boje proti rakovině a navazuje tak na celosvětovou akci.

"Celý letošní rok je věnován nádorové prevenci v dětském věku. Ta začíná už v rodině příkladem rodičů, tedy zdravou životosprávou, nekouřením a dostatkem pohybu. Je to jednoduchá prevence, ale stále ji podceňujeme," říká Dienstbier. Dodává, že dnes už je možnost i očkování před rakovinovými viry zejména rakovinou děložního čípku, ženy od 45 do 69 let by měly více využívat bezplatnou možnost na mamografickém vyšetření rakoviny prsu a všichni starší 50 let pak bezplatné vyšetření tlustého střeva a konečníku.

Liga vydala brožuru Informovaný pacient, která popuplární formou seznámí každého s nádorovou prevencí a léčbou.

V květnové květinové sbírce liga vybrala 13,5 miliónů korun a peníze rozdělí na prevenci, zlepšení života onkologických pacientů, podporu vědy, vzdělávání a nádorové telefonní linky.

Reklama

Související témata:

Související články

ČR má primát v počtu nádorů ledvin

Česká republika je na prvním místě ve výskytu zhoubných nádorů ledvin. Podle České onkologické společnosti lékaři tento nádor ročně zjistí přibližně u 2500...

Výběr článků

Načítám