Hlavní obsah

V ČR přibývá nakažených žloutenkou typu C

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Česku se zvyšuje počet lidí nakažených žloutenkou typu C. Loni Státní zdravotní ústav zaznamenal celkem 1022 nemocných, což je zhruba o 200 více než v předchozím roce. Podle Petra Husy z České hepatologické společnosti jich ale může být mnohem více. Nemoc, která může skončit rakovinou nebo cirhózou jater, se totiž zpočátku téměř neprojevuje.

Článek

Nejrizikovější skupinou pro přenos žloutenky typu C jsou injekční uživatelé drog. Mezi nimi je výskyt žloutenky typu C oproti zbytku populace více než stonásobný. Postihuje v průměru 35 procent z těch, kteří si drogu vpravují do žil. Zatímco proti hepatitidám typu A a B se dá očkovat, proti "céčku" se neočkuje nikde na světě. Jedinou ochranou tedy zůstává prevence a takzvané snižování rizik.

Jeho typickým příkladem je výměna injekčních stříkaček. "V Česku se loni vyměnily téměř čtyři milióny injekčních stříkaček, třetina z nich v Praze," řekla Martina Richterová Těmínová z protidrogového sdružení Sananim. Dalším významným prvkem pro snižování výskytu žloutenky byly až do loňského roku takzvané rychlé testy.

Na základě nových pravidel potřebují testy certifikaci ministerstva zdravotnictví, podle Těmínové ale žádný z testů certitifikát dosud neobdržel. "To nám velmi komplikuje situaci, nezbývá nám, než posílat klienty přímo k hepatologům," řekla Těmínová. Drogoví uživatelé ale lékaře často nenavštíví, a pokud tak učiní, stává se prý, že je lékař odmítne ošetřit. "Drogově závislí bývají složitými pacienty," připustil Vratislav Řekák ze sdružení Remedis, které poskytuje zdravotní péči závislým.

Nemocní starší čtyřiceti let se nakazili většinou transfúzí

Virus žloutenky typu C byl objeven teprve v roce 1989. "Pokud je nemocnému více než 40 let, je téměř jisté, že se nakazil transfuzí," řekl Husa. Před rokem 1992 se totiž transfuzní krev netestovala tak jako dnes. "Když se nemoc objeví u člověka mladšího 30 let, je naopak téměř jisté, že se nakazil jehlou při aplikaci drogy," dodal Husa. Virus se může rozšířit i nesterilizovanými nástroji při tetování, piercingu nebo v pedikúře. Méně často pak při sexuálním styku.

Při včasné diagnóze lze podle Husy žloutenku typu C vyléčit. Naopak těžkosti jsou s úplným vyléčením typu B. "Béčko" se ročně eviduje asi u 300 lidí v ČR. Rizikovou skupinou jsou také uživatelé drog a promiskuitní lidé. Mezi nejznámější žloutenku patří virová hepatitida typu A, takzvaná nemoc špinavých rukou. Díky očkování jsou "áčka" i "béčka" podle odborníků relativně pod kontrolou. Nově přibývá výskyt hepatitidy typu E, kterou si lidé přivážejí z cest, nejčastěji z Indie, Pákistánu nebo severní Afriky.

Reklama

Související témata:

Související články

Na onemocnění jater pomáhá především dieta

U většiny jaterních chorob nelze základní onemocnění léčit léky. Játra mají velkou regenerační schopnost a největší efekt v léčbě přináší správná životospráva...

Výběr článků

Načítám