Hlavní obsah

Zlatý prach pomáhá v léčbě rakoviny

– HOUSTON
Novinky, Famous

Texaští onkologové přišli s průlomovým objevem. Začali při léčbě rakoviny používat zlatý prach. K jednotlivým částečkám kovu o průměru pětitisíciny tloušťky vlasu připojili účinné léky ničící nádorové buňky. Částice zlatého prachu spojené s chemoterapeutikem pronikají do bílých krvinek aniž jsou odbourány. Tyto buňky imunitního systému pak dopraví účinné látky přímo do nádoru.

Článek

Metodu vyvinuli experti z Rice University v texaském Houstonu, podle nichž tak lze výrazně snížit negativní účinky u pacientů podstupujících chemoterapii, zvláště pak ztrátu vlasů, nevolnost a náchylnost k infekcím. Vedlejší účinky při chemoterapii vznikají proto, že účinné látky zabíjejí nejen nádorové buňky, ale také ty zdravé.

Podle texaských onkologů lze při využití zlatého prachu použít méně chemoterapeutika, poněvadž je většina jeho množství doručena přímo k nádorovým buňkám.

Při léčbě rakoviny prsu či vaječníků se jako chemoterapeutikum často používá taxol - extrakt ze stromu tisu červeného (Taxus baccata). Molekula taxolu znemožňuje dělení buněk. Pokud se dostane do nádorových buněk, omezí jeho růst. Při selektivním transportu do výhradně maligních buněk, nikoli do zdravých, se efektivita léčby zvýší. A to právě zajišťují částice zlata.

Tento netečný kov je pro tělo netoxický a v medicíně se používal již v minulosti. Od třicátých let se lidem s revmatoidní artritidou vstřikuje do těla, aby omezil otoky kolen a zápěstí.

Rozhoduje velikost částic zlata

Ve studii texaského týmu se podařilo spojit částice zlata o velikosti 2 nanometrů s účinnou látkou. Tyto vazby pronikají do buněk imunitního systému, který je doručí do nádoru. "Velikost částic je klíčová pro úspěch léčby," zdůraznil vedoucí výzkumného týmu, profesor Eugene Zubarev.

"Malá velikost částic umožňuje obejít jejich rychlé odstranění z imunitního systému. Kdyby byly větší, mohly by být zničeny dlouho předtím, než by dosáhly cíle. Tato malá velikost je také důležitá, protože umožňuje průchod částic otvory v cévách uvnitř nádoru. Obvykle mají cévy vyživující nádor mnoho otvorů o velikosti až tisíc nanometrů v průměru. To je činí netěsnými, což umožňuje malým zlatým částicím opustit krevní řečiště a kumulovat se v nádorech. Zdravé cévy na druhou stranu nemají tolik děr," vysvětlil Zubarev princip metody.

Posléze zlaté částice putují do jater, kde jsou vyloučeny s odpadními látkami.

"Zlato je dokonalé, protože se dostane do imunitního systému a není tělem vyloučeno. Ale není drahé, protože množství použitého zlata je nepatrné. Mluvíme o drobných," dodal profesor David Russell z University of East Anglia, která se na výzkumu zlata při léčbě rakoviny podílí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám