Hlavní obsah

Kožní mykózy se často nepříjemně vracejí

Právo, Petr Veselý

Na člověka, který si na návštěvu přinese vlastní pantofle, se asi budeme dívat jako na hodně velkého samorosta. Ale pro lidi, kterým se opakovaně vracejí kožní plísně na nohou, je to jeden z kroků, jak předejít další možné infekci.

Článek

Obout si pantofle je častý způsob, jak se infikovat a roznášet mykózu dál. Bez ohledu na to, že máme ponožky. Obvykle ji šíří infikované šupinky kůže.

Kožní plísně trápí zejména lidi ve středním a pokročilém věku, často kolem čtyřicítky, což může souviset s horším prokrvením, a tedy i výživou kůže, ale také s dalšími dispozicemi.

Ve vlhku a v teple

Kožní plísně míváme hlavně na noze, mezi prsty. Odborníci tvrdí, že nejčastěji se první příznaky objevují mezí 4. a 5. prstem. Kůže se mezi nimi oloupe a občas i popraská. Zasažené místo pak může nejen nepříjemně svědit, ale také bolet.

Plísním se daří tam, kde je vlhko, teplo a případně tma. Nepřekvapí proto, že často trápí sportovce nebo lidi, kteří mají nohu dlouho uzavřenou v zapařené sportovní obuvi. Proto někteří lékaři mluví o nohách, na kterých se na plosce nebo mezi prsty často olupuje kůže, jako o atletické noze.

Dalšími místy, kde hrozí infekce plísněmi, jsou vlhké podlahy záchodů, ve společných umývárnách, okolí bazénů, šatny, sauny, studentské koleje nebo hotelové koberce.

Co zvyšuje riziko

Náchylnost k získání mykóz stoupá: s věkem, při cukrovce, snížené imunitě, případně při cévních nemocech a neurologických chorobách. Mohou být na různých místech těla, včetně vlasů.

Léčí se řadou léků, krémů nebo sprejů. Některé z nich jsou volně ke koupi a dá se jimi preventivně vystříkat třeba i obuv. Pokud se potíže opakují, je opravdu lepší zajít za kožním lékařem. Jinak hrozí, že potíže začnou být chronické. Lékař navíc může udělat vyšetření a léčit konkrétní druh plísně cílenými léky.

Příčinou problémů může být už zmíněná snížená imunita organismu, při které se naruší rovnováha osídlení organismu přirozenou mikroflórou.

Role zinku

Tento důležitý stopový prvek má vliv na dobrý stav kůže. Zlepšuje její vzhled a zmírňuje svědění. Odstraňuje z povrchu také nepříjemné šupinaté okrsky a tlumí tvorbu lupů. Při nedostatku zinku netrpíme jen tím, že se nám hůř hojí rány. Snáz i nachladneme a hrozí nám vyšší riziko akné, ekzému nebo lupénky.

Dostatek tohoto prvku je v tmavém masu, mléku, vaječných žloutcích a mase mořských živočichů, v celozrnných cereáliích, fazolích, ořeších nebo semenech dýní. Kdo má kožní problémy, může ho užívat jako potravinový doplněk.

Originální vynález Čecha

Originálním prostředkem na kožní plísně je chytrá houba. Je to zajímavý objev českého vědce Dáši Veselého. Mikroskopickou parazitní houbu Pythium oligandrum si můžete volně koupit v lékárně. Aplikace je jednoduchá. Bílý prášek s houbou nasypeme do koupele a nohy v ní necháme zhruba půl hodiny. Koupel, ve které se houba aktivuje, opakujeme tři dny po sobě. Pythium oligandrum se živí kvasinkami a plísněmi. Když všechny zlikviduje, zaspóruje se a čeká na další potravu. Pokud se nedočká, setřeme ji z kůže, aniž bychom to nějak zaznamenali.

Podle výzkumů MUDr. Karla Mencla, CSc., mikrobiologa z laboratoří Krajské nemocnice v Pardubicích, dosahuje pythium podobné účinnosti jako lokálně působící léky. I když je kosmetickým přípravkem. Nemá žádné vedlejší účinky a zatím se neobjevily alergické reakce na jeho použití. Není toxický a plísně nebo kvasinky si na něj nedokážou vytvořit rezistenci, jako se to někdy stává u léků. Houba úspěšně likviduje také potíže se zapáchajícíma nohama. V řadě případů pomohla i pacientům s atopickým ekzémem, lupénkou a bércovými vředy.

Ocet, hypermangan nebo olej Tea tree

Naše babičky doporučovaly na plísně bylinnou koupel nebo mast, třeba s měsíčkem zahradním, případně levandulí lékařskou. Lékaři radí ponořit po návratu z bazénu nohy do vody, do které dáme trochu octa nebo pár zrníček hypermanganu (voda by měla být lehce růžová). Jsou dobrou prevencí proti vzniku plísní.

Další možností je olej Tea tree. Toto silné přírodní antiseptikum dokáže likvidovat bakterie, viry a plísně. Preventivně stačí, když si kápneme pět kapek oleje do dvou deci vody. Roztok nanášíme houbičkou na kůži chodidel a mezi prsty. Při začínajících potížích je možné natřít postižená místem 100% olejem. Tea tree nemá vedlejší účinky a plísně na něj neumějí získat odolnost. Nebyla u něj zaznamenána žádná alergická reakce.

Reklama

Související témata:

Související články

Problémy s nohama vyřeší podiatr

Jestli máš problémy s nohama, zajdi si za dobrým podiatrem. To mi řeklo nezávisle na sobě několik doktorů. Podiatrie je novým lékařským oborem.

Hlídejte si své nohy

O nohy se nestaráme moc dobře. Usvědčují nás z toho statistiky a časté deformace nohou. Třeba ta, při níž se palec stočí k ostatním prstům a na straně kloubu...

Tvrdou kůži na nohou okoušou rybičky

Chcete-li mít nožky jako novorozeňátko, seznamte se s posledním výkřikem pedikúry: hejnem vyhladovělých maličkých rybiček. Není to žádný žert, ale prověřená...

Výběr článků

Načítám