Hlavní obsah

Přípravky na hubnutí obvykle zklamou

Právo, Petr Veselý

Odborníci odhadují, že Češi utratí za prostředky na hubnutí zhruba miliardu korun ročně. To číslo stále roste. Přesto jsme po Němcích nejtlustší v Evropě. A nic nenasvědčuje tomu, že by se situace díky prodeji nejrůznějších přípravků zlepšovala.

Článek

To proto, že přípravky, které budí dojem jednoduchého řešení, žádným trvalým řešením nejsou. Kupují je z 90 % ženy. Často po nich i zhubnou, ale zase přiberou.

Lidé milují snadná řešení, a proto někdy uvěří pozoruhodným nesmyslům. Výmluvný je třeba případ jinak velice racionální manažerky. Umyla se mýdlem, které se tvářilo jako tukožravé. Měla pak pocit, že jí výrazně zhubla, a tedy poklesla, prsa. Vylekaná se obrátila na poradu společnosti STOB. Chtěla vědět, co má proboha dělat.

Kolik tuku spálí chitosan

Velmi dobře se prodávají nejrůznější pohlcovače a likvidátory tuků. Populární jsou například ne právě levné prostředky s chitosanem. Navazují na sebe tuky v trávicím traktu. "Objektivní vědecké studie ale nepotvrdily, že by to chitosan dokázal do takové míry, aby ovlivňoval naši tělesnou hmotnost," říká dr. Martin Staněk z Prahy, lékárník a specialista na otázky výživy.

Někteří prodejci tvrdí, že s pomocí chitosanu spálíme 1 až 2 gramy tuku denně navíc. Připusťme, že to tak je. "Pokud si místo smetanového jogurtu, který může mít až 15 g tuku, koupíte levnější nízkotučný s 3 g tuku nebo úplně odtučněný s téměř žádnými tuky, ušetříte neporovnatelně víc," poukazuje na efektivnější a levnější způsob, jak se vypořádat s tuky, dr. Iva Málková, odbornice na hubnutí.

Chybějí důkazy

Podobně diskutabilní jsou i přípravky s konjugovanou kyselinou linolovou (CLA), která při cvičení pomáhá přeměňovat tuky na svaly, a tedy zvyšovat bazální metabolismus. Vědci však dostatečně neprozkoumali, jak bezpečné je užívání dostatečně vysokých dávek této látky (4 g). Přípravky proto obsahují menší dávku, 500-1000 mg denně. U té však účinky na lidský organismus nikdo neprokázal.

Podobné je to s kyselinou hydroxycitronovou (HCA), tedy citrinem, která má snižovat naši hmotnost tím, že brání tvorbě tělesného tuku. "Ovlivňuje metabolické pochody, které nejsou nijak zásadní, a ani u něj nikdo neprokázal významný účinek na metabolismus sacharidů nebo tuků," upozorňuje doktor Staněk. "Navíc množství HCA, které obsahují přípravky prodávané v ČR, nemůže mít žádné účinky."

Extrakt ze zeleného čaje, který je posledním hitem, obsahuje kofein. Jeho efekty na větší výdej energie některé studie vyvracejí a jiné zase dokazují. I ty však uvádějí, že v dávkách okolo 100 mg může zvýšit její spalování o 4-7 %, tedy jen velmi málo. Tento efekt navíc trvá krátkodobě. Tělo se na účinek kofeinu rychle adaptuje a efekt vyššího spalování se vytratí. "Také se podle některých analýz zdá, že většina výrobků, které jsou na našem trhu, neobsahuje deklarované množství čajového extraktu," říká doktor Staněk.

Svého času byl velice oblíbený přípravek s chrómem. "Měl údajně potlačovat chuť na sladké, mnoha lidem ji však paradoxně zvyšoval," říká MUDr. Václava Kunová, odbornice z Poradny snižování nadváhy pražského Nutraditu. Přední obezitolog profesor Vojtěch Hainer k tomu dodává: "Nikdy se navíc neprokázalo, že by chróm nějakým způsobem zvyšoval úbytek tuku."

Nikdo se nezajímá o následky na zdraví

Žádný z potravinových doplňků, které se prodávají na našem trhu, není tedy vědecky doložitelným zázrakem na hubnutí. Tam, kde chybějí objektivní důkazy podložené výsledky seriózních klinických studií, logicky nastupuje vehementní reklamní kampaň, často zaštítěná tváří nějaké populární osobnosti. Místo věrohodných faktů nám pak obchodníci často nabízejí show.

Řada lidí možná po těchto přípravcích i trochu shodí, a téměř všichni zase přiberou. Jaké následky má takový výkyv váhy na jejich zdraví, nikdo z nich nezkoumá. Ale měli by se o to zajímat.

Například výzkum, který na univerzitě v americkém Pittsburghu vedl Marian Olson, zjistil mírně zvýšené nebezpečí infarktu nebo cévní mozkové příhody u žen, které alespoň třikrát v životě shodily a zase nabraly alespoň čtyři kila díky nějakému prostředku na hubnutí nebo dietě.

"Ukázalo se navíc, že ty ženy, které diety podstupují častěji, mají mnohem nižší hladinu (HDL) dobrého cholesterolu, a tedy i mnohem vyšší kardiovaskulární rizika ve srovnání s těmi, které se stravují rozumně," říká doktor Olson. Nízkou hladinu HDL považují kardiologové za hlavní rizikový faktor pro kornatění cév a vznik infarktu.

Načerno po internetu

Jiným kalibrem jsou léky, které pomáhají hubnout. Je znám mechanismus, jakým na člověka působí a jejich efekty lze doložit klinickými studiemi. Navíc lékaři znají i jejich vedlejší účinky a kontraindikace, tedy to, kdy je pacient nesmí brát.

Adipex Retard potlačuje chuť k jídlu, navozuje pocity dobré nálady, stimuluje nás k vyšší aktivitě, a tedy i ke spalování kalorií. Jenže na druhou stranu může vyčerpat organismus nebo poškodit trávicí ústrojí a zatěžuje také ledviny. U některých lidí vyvolává nespavost, předráždění, vysoký krevní tlak nebo zrychlený srdeční tep. "Navíc u něj hrozí nezanedbatelné riziko závislosti," říká doktorka Kunová. "Organismus při jeho užívání trpí také nedostatkem základních živin, vitaminů a minerálních látek. U nás byl stažen z trhu, ale prodává se načerno přes internet."

Meridia navozuje pocit sytosti a mírně zvyšuje energetický výdej. Xenical blokuje vstřebávání části tuků a tím snižuje příjem kalorií. "Může však tělo zbavit důležitých vitaminů a minerálních látek, což není bez rizika a je to třeba hlídat," říká doktorka Kunová. Česká Lindaxa je generikem, tedy napodobeninou, Meridie.

Ani léky nás nevyléčí z obezity

Všechny tyto léky mají své přednosti a nedostatky (Xenical má například smysl dávat lidem, kteří konzumují hodně tučnou stravu, naopak téměř nulové efekty mívá třeba u žen, jejichž problémem je příliš mnoho sacharidů). Lékaři je znají a podle toho léky předepisují. Pacienti si je hradí, ceny se pohybují v řádu stokorun.

I tyto léky jsou jen pomocníkem, který nám pomáhá lépe zvládat počáteční krize a snáz se naučit správným stravovacím zvyklostem a pohybovému režimu. Rozhodně nejsou zázrakem, díky kterému trvale zhubneme. Naopak. Jakmile je vysadíme, můžeme svá kila nabrat zpět, pokud nezměníme jídelníček a způsob života.

Speciální diety

Vedle léků mohou být užitečnou pomůckou také nízkoenergetické diety (například Redita, Diet +, Guareta, Eurodiet, Protifast, Cambridgeská dieta apod.). Vytvořili je odborníci a jejich výhodou je, že zajišťují dostatek životně důležitých látek při minimálním příjmu kalorií. Lidé by je měli užívat stejně jako léky, pod dohledem specialisty.

Význam mají spíš u lidí, kteří potřebují rychle zhubnout ze zdravotních důvodů. Nebo u těch, kterým pomohou nastartovat trvalejší změny jídelníčku a způsobu života.

Pokud jde o hojně prodávané přípravky s vlákninou, i ty mohou mít smysl, protože vláknina mívá málo kalorií, ale dobrý efekt zasycení. Lepší je ale jíst vlákninu v ovoci a zelenině než v přípravcích z lékáren. Ty by měly být jen doplňkem.

Reklama

Související články

Tuky spaluje jenom správný pohyb

Na první pohled se zdá, že při hubnutí má smysl jakýkoliv pohyb. Ale není to tak docela pravda. Máme málo času, a tak by nás měl zajímat především pohyb...

Intenzivní pohyb dokáže i ublížit

Řada lidí se snaží shodit za nejkratší časový úsek co nejvíce kil, což je při hubnutí jednou z nejčastějších chyb. Asi každý si již dnes uvědomuje, že hubnout...

Jednou za čas si dejte do nosu

Tohle nesmíš, tohle musíš, to bys neměl. Člověk, který hubne, se často ocitá v napětí a ve stresu. Proto by se měl každý den odměnit nějakou drobností, která...

Výběr článků

Načítám