Hlavní obsah

Lék avastin bude i na rakovinu plic

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BARCELONA

Lék avastin, který se až dosud používal na léčbu rakoviny tlustého střeva, konečníku a prsu, bude nově i pro léčbu určitého typu nádoru rakoviny plic. Evropská komise již k tomu koncem srpna udělila potřebnou registraci, a proto lék bude i pro české pacienty. Nejdříve však v březnu příštího roku.

Článek

Lék a jeho účinek na rakovinu plic byl o víkendu představen v Barceloně na celosvětovém shromáždění onkologů. Mezi tisícovkou přítomných bylo i několik lékařů z České republiky.

Nemoc se zpravidla zjistí pozdě, kdy již není možné úplné vyléčení. Pacient těžce dýchá a vykašlává krev, má bolesti. Proto se lékaři snaží maximálně prodloužit život pacientům v co nejvyšší kvalitě, a to jim právě umožňuje lék avastin.

"Je to jediný lék s unikátními účinky. Ovlivňuje cévní zásobování nádoru. Umožňuje chemoterapii lépe se dostat přímo k nádorové buňce," řekla Právu v neděli účastnice konference doktorka Božena Skálová, pneumoonkoložka Fakultní nemocnice Motol v Praze. "Zároveň brání vzniku nových nádorových cév, nádor tak nemůže dále růst a metastázovat," uvedla lékařka.

Avastinem bude léčeno několik stovek lidí

Výzkum ukázal, že lék je určen pro přísně definovanou skupinu pacientů. Vhodnost k léčbě může určit lékař až na základě mikroskopického vyšetření vzorku nádoru.

Ze zhruba 6000 nově zjištěných pacientů s rakovinou plic ročně tak bude avastinem léčeno několik stovek.

Výrobce avastinu bude nyní jednat se státními úřady a odbornými lékařskými společnostmi o podmínkách, za kterých bude lék hrazen ze zdravotního pojištění, a tím se stane dostupným pro pacienty. To ale bude trvat několik měsíců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám