Hlavní obsah

Stále víc lidí v ČR potřebuje naléhavě operaci šedého zákalu

Právo, Václav Pergl

V České republice roste počet lidí, kterým se rozostřuje vidění a kalí zrak. Celkové zhoršování zraku dokládá i prudký nárůst operací šedého zákalu. Zatímco v roce 1988 se v České republice uskutečnilo 11 400 těchto operací, v roce 2000 to bylo už 49 800 a v roce 2005 73 700 zákroků.

Článek

"Dnes jsou operováni stále mladší pacienti, protože je to pro ně i možnost, jak se zbavit dioptrické vady oka," řekl Právu ve čtvrtek doktor Petr Novák, primář očního oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Vysvětlil, že šedému zákalu nelze předcházet ani není léčitelný konzervativními metodami. "Jediným terapeutickým postupem je poměrně nekomplikovaný mikrochirurgický zásah, při němž je do oka implantována umělá čočka. Operace je pro všechny pacienty, kteří potřebují šedý zákal řešit, a to bez rozdílu věku," uvedl primář.

Mezi operačními postupy převažuje metoda, kdy se do oka vstupuje řezem velikosti od 2 do 3 mm. Operační rána je tak miniaturní, že ji není třeba šít. Operace trvá 45 až 60 minut. Nejčastěji se provádí v místní anestezii - ta je aplikována ve formě očních kapek. Díky tomu lze zásah uskutečnit s jednodenní hospitalizací, nebo, jako je tomu i v Nemocnici Na Homolce, dokonce zcela ambulantně.

Vysedávání u televize zraku škodí

Oddělení doktora Nováka se specializuje i na léčbu rohovky, včetně její transplantace. K té se využívají rohovky od mrtvých dárců z tkáňové banky, které jsou důkladně vyšetřeny na přenosné infekční choroby a je garantována jejich kvalita. Zkušený operatér provede výkon totální výměny rohovky zhruba za 40 až 45 minut.

Primář Novák tvrdí, že vysedávání před počítačem nebo televizí vede k únavě zraku. "Proto je dobré se každou chvilku podívat mimo monitor či obrazovku, což oku uleví."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám