Hlavní obsah

Preventivní vlak varuje před úrazy na železnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Na vlakovém nádraží v Ostravě-Svinově 17. září proběhla akce Preventivní vlak, na které se zájemci mohli dozvědět, jaká nebezpečí jim hrozí při zakázaném přechodu kolejí nebo lezení na střechy vagónů. Ve vlaku lidé zhlédli varovné filmy i fotografie a setkali se s inspektory, kteří nehody na dráze vyšetřují. Podle mluvčího Českých drah (ČD) Ondřeje Kubaly měla akce varovat hlavně mládež ve věku 13 až 19 let.

Foto: Alžběta Trousilová, Novinky

Nádraží neprávem působí jako neškodné místo pro zábavu.

Článek

Preventivní vlak se v úterý 18. září přesune do Brna a ve středu 19. září svoji cestu zakončí v Praze. Tento pilotní projekt v rámci Evropského týdne mobility připravily ČD, Drážní inspekce a ministerstva dopravy a životního prostředí. 

Dospívajícím podle železničářů hrozí na železnici největší nebezpečí. V loňském roce 20 mladých lidí zemřelo při přebíhání před vlakem nebo zaplatilo životem při kaskadérském vyskakování z jedoucího vlaku. Devět mladých lidí zasáhl elektrický proud při lezení na střechy vagónů. 

"Nejméně polovina dětí neví, že na dráze je napětí 25 000 voltů. Mnohdy se to ani nedozvědí ve školách. Proto je osvěta tak důležitá. V jednom z filmů uvidí také střechu vagónu, na které letos v Sokolově zasáhl proud dvě šestnáctileté dívky, které si chtěly na střeše zakouřit," řekl inspektor ČD Robert Drozda. 

Mladí lidé na železnici riskují, nemají k ní respekt

"Mají pravdu, když nás varují před přecházením kolejí, lezením na vagóny nebo dotýkáním se drátů. Vůbec jsem nevěděla, že je na dráze tak vysoké napětí," řekla sedmnáctiletá Zuzana Konračová, studentka středního učiliště. 

Studenti se v preventivním vlaku také mohou setkat s dvojnásobným mistrem světa v biketrialu Josefem Dresslerem. Při cvičných skocích na odstavených vagónech ho loni zasáhl elektrický proud. "Nezodpovědně jsem skákal i na zakázaných vagónech, kde jsem se dotkl drátu pod napětím. Měl jsem obrovské štěstí, že jsem přežil," řekl. 

Dodal, že mladí lidé stále riskují, protože jim chybí respekt vůči železnici. "Přebíhat dálnici většinu lidí nenapadne. Vlak zřejmě nevnímají jako každodenní hrozbu. Po nehodě jsem mluvil s mnoha mladými lidmi a hodně z nich se tvářilo, že se jich to netýká," uvedl. 

Reklama

Související články

Růžový autobus proti rakovině prsu

Do 41 českých měst vyjede od 14. března růžový autobus, který je symbolem projektu Růžová jízda proti rakovině prsu. Ve čtvrtek se představil v Praze. Ženy...

Začala kampaň proti smrtelným úrazům dětí

Úrazy jsou v Česku nejčastější příčinou úmrtí dětí a dospívajících. ČR patří mezi státy s nejvyšší úmrtností dětí v důsledku úrazů, podobně jsou...

Výběr článků

Načítám