Hlavní obsah

Transplantace orgánů: Češi ochotněji přijmou než darují

PRAHA

Češi jsou si méně jistí, že chtějí darovat orgány. V ohrožení života by cizí orgán přijaly tři čtvrtiny lidí a s principem transplantací obecně souhlasí téměř čtyři lidé z pěti. Názorem si ale nejsou tak jistí, jako v předchozích letech. Zpochybňují etiku transplantační medicíny a z obchodu s orgány mají strach. Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio zveřejněného ve čtvrtek.

Článek

Souhlas darovat vlastní orgány je v ČR stále častý, 59 procent lidí se považuje za ochotné dárce. Intenzita souhlasu ovšem klesla. Zatímco před třinácti lety vyjádřilo s darováním svých orgánů rozhodný souhlas 32 procent lidí, dnes je to pouze 18 procent.

O šest procent - na 41 procent - pak stoupl počet lidí, kteří na dotaz, zda by byli ochotni darovat své orgány, odpověděli "spíše ano". Česko má zhruba devatenáct dárců na milión obyvatel.

Mírně poklesla četnost názoru, že odebrat orgán pro záchranu zdraví či života je správné za každých okolností. V roce 1994 si to myslelo 13 procent lidí, letos jen sedm.

Orgány od všech, kdo se nezapíší mezi nesouhlasící

Vzrůstá počet lidí, kteří se domnívají, že princip odběru orgánů by měl být založen na takzvaném předpokládaném souhlasu. Tedy pokud se člověk nezapíše do registru osob, které nesouhlasí s odebráním svého orgánu, mohou lékaři jeho tělo po smrti využít.

Do registru nesouhlasících osob, který vznikl na základě zákona z roku 2002, se zatím v ČR zapsalo asi 750 lidí. Čtvrtina z nich proto, že měla strach z manipulace a obchodování se svými orgány, 18 procent pak z náboženských důvodů. Z výzkumu společnosti Factum vyplynulo, že o zápisu do tohoto registru uvažují jen čtyři procenta, tedy asi 320.000 Čechů. Většina lidí, 80 procent, o zápisu neuvažuje, 15 procent lidí o registru neslyšelo.

V ČR se nejčastěji transplantují ledviny, játra, srdce a plíce. Například na ledvinu v současné době čeká na 600 lidí, přičemž čekací doba je jeden rok.

Anketa

Souhlasíte s posmrtným darováním svých orgánů?
ano
76,9 %
ne
11,3 %
nemám v tom jasno
11,8 %
Celkem hlasovalo 16916 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám