Hlavní obsah

Čím objemnější pas, tím větší riziko rakoviny tlustého střeva

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Čím větší zásoby tuku má člověk v pase, tím je vystaven vyššímu riziku onemocnění rakovinou tlustého střeva. Švédští odborníci opět prokázali, že nejhorší obezita je ta uložená na břiše a bocích. S rostoucí velikostí tukových polštářů v těchto místech narůstá také riziko onemocnění smrtelnými chorobami.

Článek

K tomuto zjištění přišli švédští odborníci revizí třiceti dlouhodobých studií, které se zabývaly vztahem mezi obezitou a rakovinou tlustého střeva. Nadbytečná kila značně zvyšují riziko kolorektální rakoviny u mužů, ale jen nevýrazně u žen.

Mnohem důležitější je ale zjištění, že vyšší riziko rakoviny tlustého střeva hrozí především těm, jejichž nadváha se ukládá na břiše. S každými deseti centimetry v obvodu pasu navíc roste riziko rakoviny u mužů o 33 procent a u žen 16 procent.

"Břišní obezita silněji souvisela se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva než všeobecná obezita," uvedly v závěru své studie doktorky Susanna C. Larssonová a Alicja Wolková z Karolinska Institutu ve Stockholmu.

Zůstává zatím nejasné, proč je obezita pro muže v tomto ohledu nebezpečnější než pro ženy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám