Hlavní obsah

ČR má primát v počtu nádorů ledvin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika je na prvním místě ve výskytu zhoubných nádorů ledvin. Podle České onkologické společnosti lékaři tento nádor ročně zjistí přibližně u 2500 lidí, téměř dvakrát častěji u mužů než u žen. Nejčastěji onemocní lidé ve věku kolem 60 let. Mezi kuřáky se nádor objevuje až dvaapůlkrát častěji.

Článek

Podle Marka Babjuka z urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy se v podstatě neví, proč je výskyt rakoviny ledvin v Česku tak častý. 

Bajbjuk je jedním ze dvou českých urologů, kteří přednášejí na šestidenním výukovém kurzu, který začal v Praze 7. září. Experti z celého světa na něm seznamují s odbornou problematikou tři stovky mladých lékařů z pětatřiceti zemí, kteří se připravují na urologickou specializaci. 

Jedním z nejčastějších nádorových onemocnění na celém světě jsou nádory prostaty. V Česku jsou třetím nejčastějším druhem nádorů, které způsobují smrt. V první desítce nejčastějších nádorových onemocnění u nás jsou také nádory močového měchýře, jejichž vznik je úzce spojen s kouřením. Odhaduje se, že se u kuřáků vyskytují čtyřikrát častěji než u nekuřáků. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám