Hlavní obsah

Nádor prostaty nemá z počátku žádné příznaky

– PRAHA

Rakovina prostaty se v raném stádiu neprojevuje žádnými příznaky, a proto je důležitý systém preventivních prohlídek, které mohou na chorobu včas upozornit. V pozdějším stádiu je tento karcinom prakticky nevyléčitelný, řekl přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Dalibor Pacík.

Článek

Podle Pacíka je rakovina prostaty u mužů třetí nejčastější příčinou úmrtí na zhoubný nádor. V České republice ročně onemocní 7000 mužů a každý rok této nemoci podlehne asi 2500 pacientů.

Každý muž je vystaven šestnáctiprocentnímu riziku, že bude mít rakovinu prostaty a existuje tříprocentní pravděpodobnost, že na ni zemře. Není to onemocnění starců, upozornil Pacík. Už muži ve věku nad 50 let by se proto měli nechat preventivně vyšetřit urologem. Vyšetření se provádí pohmatem a krevním testem. Muži z rodin, v nichž už někdo tímto nádorem onemocněl, by měli preventivní prohlídky zahájit o deset let dříve. Nádor se vyvíjí řadu let a je dobře léčitelný pouze v době, kdy ještě neopustil předstojnou žlázu. 

Karcinom prostaty v raném stádiu se léčí radikální operací, která je nejspolehlivější, nebo ozářením. U většinu pacientů se podaří zachovat udržení moči i erekci. Pokud je nádor v pokročilejším stádiu, zpravidla nastupuje hormonální léčba, která eliminuje působení mužských pohlavních hormonů a může nemocnému prodloužit život. Existují i cytostatika, která rovněž ovlivňují dobu přežití. 

Častý je i zánět prostaty a nezhoubné zbytnění

Za 40 let počet pacientů s rakovinou prostaty stoupl čtyřikrát a počet úmrtí se zvýšil pětinásobně. Z části je to dáno zvyšujícím se věkem populace. 

Předseda České urologické společnosti Tomáš Hanuš uvedl, že častý je i výskyt zánětu prostaty a nezhoubné zbytnění, které souvisí s věkem mužů a ovlivňuje kvalitu jejich života. Léčba zvětšené prostaty bývá úspěšná. Vedle úpravy životosprávy a pitného režimu se podávají léky, které a umožní pacientům volněji močit a prostatu zmenšují. Jestliže není úspěšná, přichází ke slovu chirurgický zákrok, zpravidla endoskopický. 

Četnost urologických onemocnění narůstá v celém světě a 14. září se stalo Evropským dnem prostaty. Národní urologické společnosti tak chtějí veřejnost upozornit na riziko onemocnění předstojné žlázy. 

Reklama

Související články

Masturbace chrání muže před rakovinou prostaty

Australští vědci opět zdůraznili, že masturbace je u mladých mužů velmi zdravá. Chrání totiž prostatu před vznikem rakoviny v pozdějších letech. Ačkoli před...

Botox mírní potíže s prostatou

Zvětšování prostaty, jemuž se s přibývajícím věkem v podstatě nevyhne žádný muž, působí většinou značné komplikace při vyprazdňování močového měchýře. Díky...

Výběr článků

Načítám