Hlavní obsah

V ČR chybí deset mamografů pro vyhledávání rakoviny prsu

Právo, Václav Pergl
PRAHA

V České republice chybí asi deset mamografů k vyhledávání rakoviny prsu u žen. Právu to řekl ve středu docent Jan Daneš z Asociace mamodiagnostiků ČR. Dodal, že centra není zapotřebí rozšiřovat, spíše dovybavit chybějícími mamografy tak, aby čekací doby na vyšetření byly co nejmenší a záchyt žen s rakovinou prsu v prvním, tedy nejrannějším stadiu, kdy je naděje na stoprocentní vyléčení největší.

Článek

"V ČR máme 59 center, která se soustřeďují na vyhledávání žen s rakovinou prsu. V nich je asi 69 mamografů a zhruba deset jich chybí. Proto se hlavně ve větších městech prodlužují čekací doby na mamograf na týdny, ba měsíce, a to není dobré," uvedl docent Daneš.

V České republice každoročně nově rakovinou prsu onemocní zhruba 6000 žen a necelé 2000 na ni zemřou. Úmrtnost v posledních letech klesá, ale výskyt rakoviny stoupá. Je to dáno novými diagnostickými možnostmi, které zachycují právě nejrannější stadia a lepšími léčebnými postupy.

Už několik let mají ženy od 45 do 69 let pravidelně jednou za dva roky možnost preventivního vyšetření na mamografu hrazeného ze zdravotního pojištění. "Zatím možnost využilo 35 % žen, ale letos to bude podstatně více. Možná až 50 procent," řekl Daneš.

17. září odstartuje růžový autobus, který až do 31. října navštíví třicet měst v ČR. Ženy, které prodělaly rakovinu prsu, budou v autobuse zájemkyně informovat o preventivním vyšetření a učit samovyšetřování prsů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám