Hlavní obsah

Pasivní kouření zabíjí i zvířata žijící s kuřákem

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Domácí mazlíčci mohou také onemocnět rakovinou, pokud jsou vystaveni pasivnímu kouření. U lidí je známo, že cigaretový kouř způsobí 87 procent všech úmrtí na rakovinu plic. Ale zplodiny z kouře bývají příčinou celé řady dalších nádorů a zdravotních komplikací.

Článek

Pasivní kouření může způsobit rakovinu ústní dutiny a také lymfom u koček, plicní a nosní rakovinu u psů, u ptáků pak především rakovinu plic. Potvrdila to veterinářka Carolynn MacAllisterová z Oklahoma State University.

"Kočky se neustále olizují, když se upravují, takže si olizují rakovinu působící jedy, které se kumulují v jejich srsti," vysvětluje MacAllisterová, že riziko nepůsobí jen prosté vdechování kouře.

Maligní lymfom je dalším typem rakoviny, který kočky mohou získat z pasivního kouření. Tento druh rakoviny se objevuje v lymfatických uzlinách a kočky jsou na něj velmi citlivé. U jedinců žijících v domácnosti kuřáka se vyskytuje dvakrát častěji. Tento typ nádoru je velmi nebezpečný a většina zvířat na něj umírá.

Reklama

Související články

Místo cigarety stačí pět minut chůze

Britští odborníci tvrdí, že účinek pohybu na kouření je stejně silný jako u léčby nikotinovými přípravky. Podle nich může pravidelná každodenní procházka...

Výběr článků

Načítám