Hlavní obsah

Tmavě zbarvené ovoce prý pomáhá bojovat proti rakovině

NEW YORK

Látky které dávají některým druhům ovoce a zeleniny jejich tmavší barvu, se mohou zároveň účinně podílet na boji proti rakovině. Američtí vědci zjistili, že barvivo anthocyanin, které zbarvuje ovoce do červena, nachova nebo do modra, zpomaluje rozvoj rakovinných buněk ve střevech. Čím exotičtější ovoce je, tím lépe. Například fialové odrůdy kukuřice nebo borůvky jsou mnohem účinnější než třeba ředkvičky.

Článek

Při některých experimentech vědci z univerzity v americkém státě Ohio zjistili, že tyto látky nejenže zpomalily růst rakovinných buněk, ale až 20 procent jich zabily. Například anthocyanin získaný z černé mrkve a ředkve zpomalil růst rakovinných buněk o 50 až 80 procent. Barvivo černého jeřábu dokázalo dokonce zabít až pětinu nemocných buněk, přičemž zdravých se nedotklo. 

Vědci tvrdí, že jejich objev je posunul blíže k pochopení toho, co dává ovoci a zelenině jejich vlastnosti uplatňující se v boji proti rakovině. 

"Tyto potraviny obsahují hodně složek a my teprve začínáme zjišťovat, které to jsou a které jsou nejvíce zdraví prospěšné," řekla vedoucí vědeckého týmu Monica Giustiová. 

Je třeba provést výzkumy, aby se zjistilo, jak látky fungují

Z výsledků této dílčí studie vyplývá, že anthocyanin může být zvlášť užitečný v boji proti rakovině střev. Tyto látky se jen velmi málo vstřebávají v krevním řečišti, ale mohou být absorbovány v trávícím traktu, řekla. 

Vědci ale nechtějí zatím doporučovat speciálně některé ovoce a zeleninu více než jiné. Zdůrazňují, že je třeba provést další výzkumy, aby se zjistilo, jak tyto látky fungují. 

"Přestože je studie teprve na počátku, pomohl nám tento výzkum pochopit přesněji, jak nás tyto látky v ovoci a zelenině chrání před rakovinou střev," ocenil poznatky amerických vědců Henry Scowcroft z britského střediska pro výzkum rakoviny. Když se podaří tyto látky izolovat a ještě zvýšit jejich účinnost, umožní to vyvinout nové léky na léčení rakoviny. 

Reklama

Související témata:

Související články

Jahody zlepšují dlouhodobou paměť

Sladké červené jahody patří mezi neoblíbené ovoce málokdy. Zaslouží si však skutečně pozornost, podle amerických odborníků totiž obsahuje látky, které výrazně...

Výběr článků

Načítám