Hlavní obsah

Bez cvičení a potu si nelze zdraví udržet

WASHINGTON

Má-li si člověk udržet kondici, musí aspoň pět dní v týdnu věnovat mírnější formě cvičení anebo si "dát do těla" nejmíň dvacetiminutovou vydatnou tělesnou činností třikrát týdně. Podle vědců lidi mate doporučení amerických odborníků na sportovní lékařství z 90. let, podle kterého stačí pro udržení zdraví nenáročný třicetiminutový pohyb denně.

Článek

Jak napsal odborný časopis Circulation, lidé jsou schopni za to považovat krátkou chůzi z domu k zaparkovanému automobilu, což rozhodně nestačí. Veřejnost prý k pohybu nepřiměje ani nedávno zveřejněná studie Královské belfastské univerzity. Podle ní je jedno, zda se člověk věnuje půlhodinové chůzi třikrát nebo pětkrát týdně. Na kondici a krevní tlak to má prý úplně stejný dopad. 

Lidé tomu nerozumí. Někteří si stále myslí, že svému zdraví mohou prospět jedině horečnou aktivitou, jiní se zase domnívají, že se jejich kondice může zlepšit, i když se pohybují jen minimálně, citoval Circulation odborníky zabývající se vědecky sportem. 

Byli mezi nimi i američtí znalci, kteří připravují nová doporučení pro udržení zdraví, jež mají zveřejnit příští rok. Ačkoli jejich původní rady o dostatečnosti půlhodinového nenáročného pohybu denně v roce 1995 schválila Světová zdravotnická organizace a o rok později také americká vláda, příští doporučení tak milosrdné nebude. 

Je těžké dát univerzální recept na udržení kondice

Teď jsou si odborníci jisti, že běžné denní aktivity, jako je chůze a domácí práce, musí lidé doplnit intenzivním cvičením, nejlépe dvacetiminutovým, a to nejméně třikrát do týdne. Může to být běh, aerobická aktivita včetně hodně rychlé chůze a pro udržení síly svalů posilování nebo vytrvalostní cvičení aspoň dvakrát do týdne. Méně pohybu lze doporučit pouze těhotným ženám nebo osobám starším 65 let. 

Profesor Paul Gately z univerzity v Leedsu řekl, že je těžké dát univerzální recept na udržení kondice. Například lidé s velkou nadváhou, kteří nezmění jídelníček, prý musí pro zachování váhy cvičit každý den aspoň hodinu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Poznejte úskalí pohybu

Pro pohyb však platí to samé, co pro počítání kalorií. Musíme o něm něco vědět a znát některá jeho úskalí. Proto bývá výhodné, když se i jemu věnujeme...

Tuky spaluje jenom správný pohyb

Na první pohled se zdá, že při hubnutí má smysl jakýkoliv pohyb. Ale není to tak docela pravda. Máme málo času, a tak by nás měl zajímat především pohyb...

Intenzivní pohyb dokáže i ublížit

Řada lidí se snaží shodit za nejkratší časový úsek co nejvíce kil, což je při hubnutí jednou z nejčastějších chyb. Asi každý si již dnes uvědomuje, že hubnout...

Výběr článků

Načítám