Hlavní obsah

Za rakovinu tlustého střeva může západní jídelníček

Novinky, Famous
NEW YORK

Stravovat se podle tradičního jídelníčku západní společnosti představuje hazard se zdravím. Američtí vědci varovali, že skutečně skladba potravy je nejvíce zodpovědná za rakovinu tlustého střeva. Češi v počtu nemocných i umírajících na zhoubný nádor tlustého střeva a konečníku představují světovou jedničku.

Článek

Nejhorší jsou především červené maso, uzeniny, konzervy, výběrové mouky, živočišné tuky a cukr. Pokud tvoří tyto potraviny většinu jídelníčku člověka, ten pak u sebe zvyšuje riziko úmrtí na nádor tlustého střeva až třikrát.

"Lékaři, kteří léčí rakovinu tlustého střeva, musejí s pacienty hovořit o jejich jídelníčku. Ze své zkušenosti vím, že pacienti se na to hodně ptají. Chtějí vědět, co by měli jíst a zda mají cvičit. Ale je těžké poskytovat jim nějaká doporučení bez jasných dat," tvrdí onkolog Jeffrey Meyerhardt.

Přechod na zdravější stravu zvyšuje šanci pacientů na přežití

Skladba jídla může ovlivňovat také šanci na úspěšnou léčbu u osob postižených zhoubným nádorem tlustého střeva. Ti, kteří vsadí na celozrnné obiloviny, rostlinné tuky, zeleninu a rybí maso mají až 3,5 větší šanci, že přežijí, ve srovnání s pacienty, kteří nadále holdují červenému masu, uzeninám, tukům, cukru a bílému pečivu.

Zároveň však Meyerhardt se svými kolegy dodává, že je stále potřeba celý problém se stravou a rakovinou střev nadále zkoumat a přinášet více průkazných dat a materiálů.

Reklama

Související články

Slepé střevo není zbytečné, tvrdí lékaři

Lékaři postupně mění pohled na slepé střevo. Zatímco dosud ho považovali za naprosto zbytečnou část lidského těla a při první možnosti ho pacientům...

Výběr článků

Načítám