Hlavní obsah

Bércové vředy lze léčit moderně

Právo, Marcela Kolomacká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí spoustu lidí a jejich příčinou bývají cévní problémy. Většinou špatný odtok krve žilami, to znamená žilní nedostatečnost. Vředy se obvykle vytvoří na bérci, tedy na holeni, nebo v jeho okolí. Odtud název: bércové vředy.

Článek

Kolem jejich léčby existuje řada falešných mýtů. Jedním z nich je, že musí být suché. Proto se dřív léčily pomocí různých mastí, past a zásypů. Efektivita tohoto postupu však byla problematická. Výsledky se dostavily po delší době nebo vůbec.

Spousta pacientů se navíc smířila se svým osudem a nevyhledávala lékařskou pomoc. Mnohým proto uniklo, že se v posledních letech objevila nová, velmi účinná metoda léčby. Využívá speciální vlhký obvaz, který ránu neudržuje suchou, ale naopak optimálně vlhkou. Tím podporuje hojení.

Pacient se díky nové metodě léčí kratší dobu a počet lidí, kterým vlhké hojení pomáhá, je mnohem vyšší než u suchého způsobu.

Není jen pro bohaté

Další mýtus je, že si ho mohou dovolit pouze bohatí lidé. Je prý totiž drahé. Přitom moderní léčbu bércových vředů hradí zdravotní pojišťovny. Má to ovšem jeden háček. Musí ji schválit revizní lékař. Což ovšem vyžaduje, aby praktický doktor vyplnil složitý formulář. Řada z nich s tím nechce ztrácet čas. Pacientovi raději doporučí méně účinnou suchou léčbu. Tento problém lze odstranit.

Pacient, nebo někdo z jeho rodiny, musí najít dost síly a učinit zadost všem úředním požadavkům. Tím zajistí úhradu léčby.

U řady lidí však stačí, když si spočítají, kolik je stojí jiná než vlhká léčba. Zjistí, o kolik peněz přijdou maroděním a ježděním po doktorech. Mnohé pak třeba překvapí, že se jim zdánlivě drahá léčba vyplatí, i když si ji uhradí sami.

100 000 postižených

Sklon k bércovým vředům, respektive k žilním problémům, signalizují otoky nohou. A tvorba šupin, případně pigmentových skvrn na kůži. Ale také, že se drobné oděrky špatně hojí.

Banální lapálie, jako je štípnutí hmyzem nebo škrábnutí, se pak u postižených lidí snadno změní ve velký problém. A zvlášť v letních vedrech.

Pokožka na bércích mokvá a vytváří se měkký vřed, který je bolestivý. Navíc hrozí, že se v otevřených ranách objeví infekce. Za vším je narušený krevní oběh a tedy špatná výživa kůže i dalších tkání.

Tento stav může ještě více zhoršit:

- cukrovka a obezita

- zánět hlubokých žil

- sedavé zaměstnání a vůbec nedostatek pohybu

- špatná výživa nebo kouření

- do určité míry i vyšší věk

Podle průzkumů trpí u nás bércovými vředy asi 100 000 lidí. Náchylnější jsou k jejich vzniku ženy, které žilní problémy trápí častěji. V lékařských ordinacích se však objeví jen menšina z nich.

Jedním z důvodů jsou nepochybně nesprávné informace a zmíněné pověry, které se okolo léčby bércových vředů objevují.

Vtip vlhkého hojení

Hojení bércového vředu probíhá ve třech fázích. Pro každou z nich je nutné použít jiný vlhký obvaz, odborně řečeno, krytí. V první fázi - čisticí, jsou to materiály, které z rány odstraňují nečistoty, tedy hlavně odumřelou tkáň. Odsávají z povrchu vředu také nadbytečný sekret s choroboplodnými zárodky.

Ve druhé fázi podporuje vhodný obvaz tvorbu nové tkáně tím, že vyrovnává potřebnou vlhkost v ráně a chrání ji před vysycháním. Ve třetí fázi se používá materiál, který urychluje dělení buněk tím, že udržuje prostředí rány vlhké a zabraňuje předčasnému vytvoření strupu.

V případě žilní nedostatečnosti musí po přiložení moderního obvazu následovat kompresivní terapie. Nebo-li bandáž končetiny elastickým obinadlem, jež pomáhá zlepšovat návrat žilní krve. "Problémem širšího zavedení vlhké léčby, tedy moderního postupu je, že se mnohdy pacient vůbec nedostane k dermatologovi," říká prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc., přednostka Dermatovenerologické kliniky ve fakultní nemocnici v Praze na Bulovce. "Je léčen klasicky, například praktickým lékařem, který nemá zkušenosti s moderními vlhkými obvazy."

Role dermatologa je však podle ní při léčbě bércových vředů nezastupitelná. Na druhou stranu je dobré, když pracuje v týmu spolu s dalšími odborníky.

Háček je v tom, že ani všichni dermatologové ještě nepoužívají moderní způsob léčby ran. Proto je vhodné, když se pacient obrátí na některé z center, kde se kožní lékaři domlouvají při léčbě ran s dalšími specialisty. Centra obvykle najdou na kožních klinikách a ve fakultních nemocnicích.

Pomozte si i vy sami
K hojení bércových vředů přispívá dostatek kvalitních bílkovin. Proto pomáhá, když do svého jídelníčku zařadíme bujón, mléčné výrobky, bílé maso (rybí, kuřecí, krůtí apod.). Také ho podporuje dostatek minerálů, zejména selenu, magnézia, kalcia a zinku. Užitečné je, když si umíme obvaz sami vyměnit.

Kde získat informace

Telefonní poradenská linka 841 113 114 je v provozu každý pátek od 11.00 do 13.00 hodin. Poradí pacientům, které trápí bércové vředy, diabetická noha a další chronické nebo špatně se hojící rány. Řadu užitečných informací najdete na www.hojeni21. cz, rady získáte i na internetových stránkách České společnosti pro léčbu rány: www.cslr.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Bércový vřed umí potrápit

Večerní bolest nebo pocit těžkých nohou, otoky - stavy, které zná alespoň občas většina z nás. Bohužel u 60% lidí tyto pocity následuje onemocnění křečových...

Výběr článků

Načítám