Hlavní obsah

I lidé, kteří potřebují dialýzu, mohou na dovolenou

– PRAHA

Pro Čechy, kterým ledviny vypověděly službu a kteří jsou odkázáni na dialýzu, byla donedávna zahraniční cesta takřka neuskutečnitelná. V současné době existují firmy, které jim dialýzu na dovolené v cizině zajistí. Počet pacientů využívajících tuto službu postupně roste. Ve srovnání s loňským rokem se zdvojnásobil až ztrojnásobil, i když pochopitelně jde o malá čísla.

Článek

V Česku bylo loni podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky v programu chronické hemodialýzy téměř 5500 pacientů, kterým umělá ledvina třikrát až čtyřikrát týdně očišťuje krev od zplodin látkové přeměny.

Prázdninovou dialýzu začala před několika roky poprvé v České republice nabízet pobočka mezinárodní společnosti Fresenius Mediacal Care. Počet jejích českých klientů stoupl z loňských 32 na letošních 60, řekla manažerka firmy Petra Šebestová. 

Dialyzační péčí na cestách zajišťuje také nadnárodní koncern B. Braun Avitum. Letos poprvé pořádá pro české pacienty zájezdy k moři do Chorvatska, na kanárský ostrov Fuerteventura, do maďarských termálních lázní a na Slovensko. Nabízí i tuzemské zájezdy, uvedla Eva Kijonková, která koncern zastupuje. V Chorvatsku, kam lidé jezdí nejčastěji, hradí čeští pacienti 15 procent z ceny dialýzy. Na zahraniční zájezdy se dosud přihlásilo 40 klientů, do Čech přijede zhruba 150 cizinců odkázaných na dialýzu. 

ČR má s některými státy smlouvu o stejných podmínkách

Podle Šebestové stojí dialýza v cizině kolem 200 euro (5600 korun), v ČR je to v průměru 130 euro (asi 3700 korun). Pokud je středisko v některé ze zemí Evropské unie a je součástí systému veřejného zdravotního pojištění, platba proběhne prostřednictvím Evropského průkazu pojištěnce. Jestliže jde o soukromé zařízení, které nemá smlouvu s pojišťovnami, nebo je mimo EU, je nutné platit v hotovosti. Zdravotní pojišťovny zpětně náklady na dialýzu vrátí do výše platné v ČR. 

Výjimkou jsou státy, se kterými má ČR mezinárodní smlouvu, což jsou Chorvatsko, Srbsko, Černá Hora a Izrael, kde mají čeští občané stejné podmínky jako místní lidé. 

Počet pacientů využívajících umělou ledvinu přibývá

Fresenius Mediacal Care má ve světě 2000 dialyzačních středisek a ve všech může zajistit klientům potřebnou péči. V tomto roce doporučuje na svých webových stránkách zejména Krétu a Mallorku. Loni to bylo Turecko a Egypt. Obdobně poskytuje služby zahraničním turistům, kterým doporučuje hlavně Prahu a Mariánské Lázně. 

První umělá ledvina byla v ČR použita v roce 1955 pro pacientku s akutním selháním ledvin. Od 60. let chodí na dialýzu také pacienti s chronickým selháním ledvin. Jejich počet neustále narůstá. Podle nefrologa Vladimíra Tesaře je to proto, že se lidé dožívají vyššího věku a přibývá pacientů s cukrovkou, k jejímž komplikacím patří i selhání ledvin. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám